NOS Sport

Ruwe diamant Seedo (15) op weg naar de mondiale sprinttop

Ruwe diamant Seedo op weg naar de mondiale sprinttop

Ze is momenteel de snelste B-junior ter wereld op de indoorbanen. N'ketia Seedo is pas 15 jaar, maar bij de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek sprintte ze dit weekend in een persoonlijk record van 7,27 seconden naar het brons op de 60 meter. Alleen Dafne Schippers (kampioene) en Jamile Samuel waren sneller.

"Ik liep tegen de Nederlandse top en ik heb gewoon een medaille gehaald", zegt Seedo als ze haar bronzen plak bewondert. "Ik ben er echt heel blij mee. En op een dag is deze medaille goud."

Ruwe diamant

"Ze is een zeer ruwe diamant, die de mondiale top kan bereiken", zegt Rogier Ummels, een van de coaches bij de Atletiekunie die zich op sportcentrum Papendal bezighoudt met de sprinters.

Het 15-jarige talent traint al jaren bij Juul Acton in Utrecht. Hij ontdekte haar toen hij atletiekles gaf bij een naschoolse opvang waar ook Seedo rondliep. "Ze was de kleinste, maar ik geloofde mijn ogen niet toen de kinderen een paar keer 20 meter moesten rennen. Ik ben direct met haar moeder gaan praten en zei dat ze op atletiek moest."

"Haar moeder vertelde dat dat lastig was, omdat ze haar niet kon wegbrengen. Sindsdien rijdt ze altijd met mij mee. N'ketia is explosief, agressief in de training en welwillend. Ze gaat er echt voor", zegt hij over zijn pupil.

N'Ketia Seedo, afgelopen weekend tijdens de NK indoor in Apeldoorn

Seedo zelf kreeg in de gaten dat ze wel eens heel goed zou kunnen worden toen ze haar eerste NK als junior liep. "Toen werd ik Nederlands kampioen en dacht ik: als ik er plezier in heb en ik ben er goed in, dan kan ik het beter maar blijven doen."

Acton moet zijn rappe pupil binnenkort afstaan aan de Atletiekunie. Ze gaat in september op sportcentrum Papendal volledig trainen onder begeleiding van de bond. Momenteel is ze daar een dag per week aanwezig. Ummels, bondscoach van de sprinters, adviseert Seedo op de achtergrond, zegt hij.

"Bij een wedstrijd in Gent, een paar jaar geleden, viel haar loopstijl op. Haar tijd was niet zo sprekend, maar gerelateerd aan haar leeftijd weer wel. Ze is super-explosief en heeft een goed lijf. In haar programma zit nog voldoende ruimte voor verdere ontwikkeling."

Sneller dan Schippers

De vergelijking met Schippers, die in het verleden ook werkte met Juul Acton, werd in het weekend direct gemaakt. Seedo is sneller dan Schippers in haar jonge jaren. De huidige ster van de Nederlandse atletiek was lovend over de progressie van het talent, maar drukte haar op het hart "vooral jong te blijven". Te grote druk op te jonge leeftijd heeft in het verleden menig talent al doen bezwijken voor het echte werk begint.

Acton verwacht dat Seedo zich binnen afzienbare tijd zal ontwikkelen tot een wereldtopper. "Ik lever haar goed af. Ik weet dat ze vooruit moet. De faciliteiten op Papendal zijn beter dan ik haar kan geven. Ik ga haar missen, haar gezelligheid in de groep, haar pubergedrag, de discussies, maar over twee jaar behoort ze tot de top. Ze kan Nederlands, Europees en wereldkampioen worden."

Ook Ummels ziet grote mogelijkheden. "Waar het eindigt, zullen we over een paar jaar weten. Maar ik verwacht dat ze, als de ontwikkeling doorzet, richting mondiale top gaat. Dat is het uitgangspunt. Het zou mooi zijn als dat lukt."

Seedo zelf heeft wel een droom voor de toekomst, waarin ook een rol is weggelegd voor Tamari Davis, een 16-jarige Amerikaans sprinttalent. "Zij is mijn concurrente en echt een heel goede atlete. Ik denk dat ik op de Spelen van 2024 met Tamari Davis in de finale sta."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl