Femke Bol
NOS Sport

Supertalent Bol bij WK indoor op jacht naar goud: 'Ik ben in supervorm'

De beste van Europa is ze indoor al, komend weekend hoopt ze voor een vol stadion ook de beste ter wereld te worden op de 400 meter. "Maar in Belgrado staat ook de olympisch kampioene aan de start. Ik kijk uit naar het duel met Shaunae Miller-Uibo. Het wordt pittig", zegt de snelste loopster dit jaar op de 400 meter indoor.

Bol maakt een komeetachtige ontwikkeling door. De geboren Amersfoortse is pas 22 jaar en heeft een gouden toekomst voor zich liggen. Het uitzonderlijke atletiektalent richt zich daarbij vooral op de 400 meter horden, de discipline waarop ze vorig jaar in Tokio olympisch brons veroverde achter het Amerikaanse koppel Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad. Maar ook op de 400 meter zonder hindernissen blijkt ze een begenadigd loopster te zijn.

Beetje vergeten

"Door het olympisch brons worden de twee Europese indoortitels van vorig jaar een beetje vergeten", zegt ze in een vooruitblik op de WK indoor. In het Poolse Torun maakte Bol vorig jaar gehakt van de concurrentie op de 400 meter en de 4x400 meter. Haar optreden maakte veel los in de atletiekwereld. Een nieuwe ster was geboren. Bol liep record na record, zowel op de 400 meter als de 400 meter horden.

Het vliegen over de hindernissen heeft haar voorkeur. De WK indoor is daarom dit jaar niet het belangrijkste toernooi voor Bol. In juli staan de wereldkampioenschappen in de buitenlucht in het Amerikaanse Eugene op het programma. Daar moet het op het hordennummer gebeuren.

"De focus ligt op de 400 meter horden, een combinatie van de twee afstanden is lastig. Ik doe het liefste horden. Daarnaast is ook de 4x400 meter belangrijk voor me."

Bekijk hieronder een voorbeschouwing op de wereldkampioenschappen atletiek indoor met Femke Bol.

Bol grootste Nederlandse kanshebber op WK-goud: 'Ben echt in supervorm'

Bol is in vorm. Dat liet ze bij de NK indoor eind vorige maand al zien. Met 50,30 seconden verbeterde ze haar eigen nationale record met ruim drie tienden. De grens van vijftig seconden komt dichterbij. "Daar zou ik graag onder duiken", geeft ze haar indoormissie aan. "Ik ben fit en supergoed momenteel."

In Belgrado is Miller-Uibo haar grootste rivale. Bol start met de beste wereldseizoentijd achter haar naam. Niemand kwam ook maar in de buurt van haar 50,30.

De 27-jarige Miller-Uibo won vorig jaar olympisch goud in 48,36 seconden. Dat was buiten. Indoor (met de krappe bochten) heeft ze een persoonlijk record van 50,21 achter haar naam staan, van vorig jaar in New York.

Goede baanindeling

Veel indoor heeft Miller-Uibo de afgelopen jaren niet gelopen. Een keer won ze een medaille op de WK indoor. Dat was acht jaar geleden; brons op de 400 meter. "Ze is een prachtige atlete, loopt heel mooi", analyseert Bol haar tegenstandster. "Ik moet zorgen dat ik de finale haal en daarin een goede baan heb."

Bol schrijft haar races vooraf altijd uit. Hoe haar perfecte race er zou moeten uitzien. "Vervolgens ga ik met bondscoach Laurent Meuwly zitten om de race te bespreken. Dan komt alles aan bod. Waar ga je aanvallen, welke positie kies je en wat moet ik doen als het anders loopt. Op de WK gaan we per race bekijken hoe ik het het beste kan aanpakken. Natuurlijk heb ik mijn ideale scenario, maar negen van de tien keer werkt dat niet indoor, omdat je ook met anderen te maken hebt."

Bol heeft een druk programma in Belgrado. Op de eerste dag worden de series en de halve finales op de 400 meter afgewerkt. Zaterdag volgt de finale en op de slotdag, zondag, staan als het goed is twee races met de estafetteploeg op de 4x400 meter op het programma.

Femke Bol na haar bronzen race bij de Spelen in Tokio

Van de Nederlandse estafetteploeg, vorig jaar goed voor de Europese indoortitel, wordt ook veel verwacht. "Het is heel veel lopen in Belgrado", geeft Bol toe. "Maar ik ben in supervorm."

Snelle opening

Bol heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan een betere opening. De eerste ronde is deze winter een stuk sneller dan vorig jaar. Ze kon al goed omgaan met de verzuring in het tweede deel van de race, maar met name haar eerste 200 meter zien er tegenwoordig een stuk soepeler uit dan voorheen.

"Als ik vorig jaar met 24,0 opende, was dat supergoed. Als ik sneller wilde, voelde het als een soort sprint en dat was niet comfortabel. Ik merk nu in de trainingen en de wedstrijden dat ik gemakkelijker sneller kan openen. Mijn snelheid is echt vooruitgegaan."

Of het genoeg is voor een nieuwe gouden plak, moet in Belgrado blijken. Die medaille kan mooi bij de verzameling die nu naast haar bed in een ladekastje staat. In het midden het brons van Tokio, geflankeerd door de twee gouden plakken uit Torun.

"Die twee gouden medailles zijn ook belangrijk voor me. Het waren mijn eerste medailles op een internationaal titeltoernooi als senior."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl