NOS SportAangepast

Bol imponeert met Nederlands record, Visser verlaat NK in tranen

Bol snelt bij NK indoor naar Nederlands record op 400 meter

Met een imponerende race en een Nederlands record heeft Femke Bol in Apeldoorn de nationale titel op de 400 meter indoor geprolongeerd. De 22-jarige atlete liet met 50,30 seconden Lieke Klaver (51,20) en Lisanne de Witte (52,65) achter zich.

Bol dook ruim onder haar oude Nederlandse record van 50,63. Ze voert met haar record de wereldranglijst van deze winter aan. Klaver liep een persoonlijk record en de limiet voor de WK outdoor, in juli in Eugene.

WK indoor

Bol en Klaver hadden al voldaan aan de limiet voor de WK indoor, in maart in Belgrado. Dat lukte De Witte in de finale ook. Ze bleef net onder de eis van 52,70 seconden. Eveline Saalberg, vierde in de finale in 52,69, was zaterdag al onder de limiet gedoken.

Bol is zeker van een individueel startbewijs bij de WK indoor in Belgrado. Het tweede ticket is een aanwijsplek. Ook de Nederlandse vrouwenploeg op de 4x400 meter komt in maart op het mondiale titeltoernooi in actie.

Bol na recordrace: 'Hoop dat ik bij WK indoor nog harder kan'

Bol, vorig jaar Europees indoorkampioene op de 400 meter en bij de Olympische Spelen in Tokio goed voor brons op de 400 meter horden, startte wat sneller dan ze normaal doet. Het gat met de snel vertrokken Klaver dichtte ze in de tweede ronde. De demarrage die daarna volgde was Klaver ook te machtig.

"Geweldig dat ik deze tijd hier loop", glunderde Bol na afloop. Ze was dit indoorseizoen al een keer op 50,64 uitgekomen, 0,01 seconde boven haar Nederlands record.

Blessure Visser, WK indoor onwaarschijnlijk

Voor Nadine Visser, de laatste zeven jaar kampioene op de 60 meter horden, eindigden de NK indoor in een huilbui. De Europese indoorkampioene leek in Apeldoorn onbedreigd op de nationale titel af te gaan. Met een ingepakt linkerbovenbeen lag de nationale recordhoudster op kop, toen ze last kreeg van haar hamstring.

Visser hield in, finishte nog wel als vierde maar verliet huilend de arena. De hordenspecialiste ontbreekt zo goed als zeker over drie weken bij de WK indoor, liet haar coach Bart Bennema doorschemeren.

Visser verlaat NK geblesseerd en in tranen, Sedney kampioene 60 horden

"Ze had al wat last van een hamstring, maar het leek in orde. Voor de zekerheid was haar bovenbeen ingepakt. Ze voelde tijdens de finale toch weer iets. Ik denk dat we de WK indoor maar laten schieten met het oog op de zomer. Ze moet kunnen vertrouwen op haar lichaam en dat kan ze nu niet", aldus Bennema.

De titel ging naar Zoë Sedney, die won in 7,98 seconden. Dat was een evenaring van haar persoonlijk record. Sedney had eerder net als Visser al aan de WK-limiet voldaan.

Ze vierde haar eerste indoortitel op de 60 meter horden ingetogen. "Het is moeilijk als Nadine geblesseerd raakt. Mijn race was ook niet perfect, maar ik ben wel blij dat ik onder de acht seconden duik." Achter haar eindigde meerkampster Anouk Vetter als tweede in 8,15 seconden.

Bennema over blessure Visser: 'Denk dat we WK indoor laten schieten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl