NOS SportAangepast

Bonevacia verpulvert bij NK nationaal record 400 meter: 'Fantastische tijd'

Liemarvin Bonevacia heeft op indrukwekkende wijze zijn nationale indoortitel op de 400 meter geprolongeerd. In Apeldoorn verpulverde hij zijn nationale record met een halve seconde. De 32-jarige Bonevacia won in 45,48 seconden.

Zijn oude toptijd stond op 45,99, van vorig jaar februari.

Bonevacia verpulvert zijn nationale indoorrecord op 400 meter

Achter Bonevacia liep Isayah Boers in 46,38 naar zilver. Het brons ging naar Tony van Diepen in 46,88. Terrence Agard werd na een valse start gediskwalificeerd. Met zijn titel is Bonevacia zeker van deelname aan de WK indoor.

Dringen voor startbewijs

Op de 400 meter hebben tot nu toe vier atleten (naast Bonevacia ook Boers, Nick Smidt en Terrence Agard) aan de WK-limiet van 46,50 seconden voldaan. De nummer één van de NK is zeker van een startplaats in Belgrado, waar van 18 tot en met 20 maart om de wereldtitels indoor wordt gestreden. Per land mogen twee atleten individueel meedoen. De tweede startplaats is een aanwijsplek.

Aanvankelijk zou Bonevacia deze winter geen indoor doen. Hij kende een uiterst succesvol 2021, met verrassend zilver op de 4x400 meter bij de Olympische Spelen. In Tokio kwalificeerde hij zich ook voor de individuele finale op de 400 meter. Indoor maakte hij in 2021 deel uit van de ploeg die de Europese titel op de 4x400 meter binnenhaalde, individueel leverde hem de EK indoor brons op.

Bonevacia na indoorrecord op 400 meter: 'Wilde eigenlijk geen indoor doen'

"Mijn coach bleef me maar pushen, dat ik wel indoor moest doen. En dan loop ik deze fantastische tijd", klonk het jubelend na zijn afgetekende winst in de finale van de 400 meter. "Ik wil presteren op het moment dat het moet. Dit is de finale van de NK, ik train heel hard. Dan wil ik iedereen laten zien wat ik kan."

Bonevacia was gemotiveerd door het lopen van de talentvolle Boers deze winter. De 22-jarige concurrent van Bonevacia voldeed ook al aan de limiet voor de WK indoor en hoopte het de nationale recordhouder lastig te kunnen maken. Op gepaste afstand finishte hij als tweede.

In de finale stonden ook Tony van Diepen (derde), Taymir Burnet, Nick Smidt en Terrence Agard; allemaal jongens die kunnen lopen in de estafetteploeg op de 4x400 meter bij de WK indoor. "Het niveau op de 400 meter is heel erg goed in Nederland. Dat motiveert mij ook. Ik zag mezelf niet als favoriet voor deze finale, maar het geeft wel aan dat ik in vorm ben", aldus Bonevacia.

Dubbelslag Verbaandert

Tim Verbaandert was bij de NK indoor goed voor een dubbelslag. De 21-jarige atleet van Eindhoven Atletiek zegevierde zaterdag op de 1.500 meter en voegde daar zondag nog goud aan toe op de 3.000 meter, de afstand waarop hij zich heeft gekwalificeerd voor de WK indoor in maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl