NOS Nieuws

Psychische klachten nog steeds meestvoorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid

Psychische klachten zijn nog steeds de meestvoorkomende oorzaak van arbeidsongeschiktheid. In 2020 werden ruim vier op de tien arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uitbetaald vanwege psychische stoornissen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij vrouwen gaat het onder meer om depressiviteit, verstandelijke beperkingen, posttraumatische stress-stoornissen en borderline; bij mannen om verstandelijke beperkingen, depressiviteit en schizofrenie.

In 2020 kregen ruim 758.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Er zijn iets meer vrouwen dan mannen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Na psychische stoornissen (42 procent) zijn bot- en spierziekten de meestvoorkomende diagnose bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarbij gaat het om 19 procent. Ziekten van het zenuwstelsel, oog of oor (10 procent) staan op nummer drie.

Meest voorkomende diagnoses (x1000)

De oorzaken van arbeidsongeschiktheid zijn in tien jaar tijd weinig veranderd. Wel ziet het CBS steeds meer arbeidsongeschikten waarvan de achterliggende medische oorzaak onbekend is.

De gevolgen van long covid op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn nog niet in de cijfers zichtbaar. Die zullen pas in de cijfers van dit jaar te zien zijn. Long covid kan optreden na een coronabesmetting. Die ziekte kan gepaard gaan met zware vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl