ANP
NOS Schaatsen

Laatste 1.500 meter van seizoen prooi voor snelle Nuis: 'Kers op de taart'

Kjeld Nuis heeft in Heerenveen het wereldbekerseizoen afgesloten met winst op de 1.500 meter. De olympisch kampioen reed met 1.43,48 de zesde tijd ooit gereden in Thialf. Hij schaatste lang onder zijn eigen baanrecord (1.43,00) en bleef daar uiteindelijk maar 0,48 seconde boven.

Alleen Thomas Krol, die op de Olympische Spelen in Peking zilver pakte achter Nuis, kwam nog in de buurt. Hij was met nog een ronde te gaan zelfs sneller dan Nuis, maar noteerde uiteindelijk de tweede tijd: 1.43,79.

Eindzege voor Mantia

Ondanks een succesvol seizoen voor de snelle Nuis en Krol ging de eindzege in het wereldbekerklassement naar Joey Mantia. De Amerikaan eindigde de eerste vier wereldbekerwedstrijden op het podium, maar finishte nu als laatste in 1.47,71. Het was alsnog voldoende voor de eindoverwinning.

Bekijk hieronder een samenvatting van de 1.500 meter en een reactie van Kjeld Nuis bij de wereldbekerfinale in Heerenveen.

  • Snelle Nuis wint in Heerenveen laatste 1.500 meter van wereldbekerseizoen
  • Wereldbekergoud 'kers op taart' voor Nuis: 'Dit was echt genieten'

Dit seizoen kenden Krol en Nuis een succesvol seizoen op de 1.500 meter, maar niet in de wereldbeker. Krol eindigde alleen in Salt Lake City op het podium. "Ik zei al tegen Thomas na afloop: wat hebben wij dit seizoen gedaan in die wereldbeker?", aldus Nuis, die zaterdag ook al de 1.000 meter won. "Als je met twee keer goud eindigt, is dat zeker een kers op de taart."

De grootste teleurstelling van dit seizoen was voor Nuis het missen van een startbewijs voor de olympische 1.000 meter. "Dit seizoen stond ik alleen bij het OKT niet op het podium van de 1.000 meter. Gisteren wilde ik dus heel graag winnen en dat lukte. De 1.000 meter was weer even van mij. Ik heb mijn benen laten spreken."

Swings superieur op massastart

Olympisch kampioen Bart Swings bewees op de massastart waarom hij de beste is op dit onderdeel. De Belgische schaatser was oppermachtig en moest in de laatste race van het seizoen alleen Andrea Giovannini uit Italië in de gaten houden.

Bekijk hieronder een samenvatting van de massastart tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen.

Swings superieur op laatste massastart van seizoen

Jorrit Bergsma plaatste af en toe een aanval, maar Swings pareerde ze allemaal. Met nog een ronde te gaan, kwam Swings op kop en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Bergsma finishte op de derde plaats.

"Ik ben blij met het podium", aldus Bergsma na afloop. "Het liefst ga je voor de overwinning, maar dat is bij de mannen wat minder makkelijk dan bij de vrouwen. Swings hield mij goed in de gaten en dan mis je toch een topsprinter naast mij om het af te kunnen maken. Voor nu was dit het maximaal haalbare."

Bekijk hieronder de reactie van Jorrit Bergsma na de massastart in Heerenveen.

Bergsma denkt na over toekomst: 'Sprong naar Orie is reële optie'

Tatsuya Shinhama sloot het wereldbekerseizoen af met een overwinning op de 500 meter. De Japanse sprinter, die zaterdag ook al de eerste 500 meter won, was met 34,48 iets langzamer dan zaterdag, maar het was voldoende voor de zege. Het leverde hem de tweede plaats op in het wereldbekerklassement.

Dubreuil winnaar wereldbeker 500 meter

De eindoverwinning ging naar de Canadese sprinter Laurent Dubreuil. Hij werd slechts vierde op de laatste afstand, maar het was voldoende om de eerste plaats in het klassement te behouden. Hij is de eerste Canadese schaatser die het klassement wint sinds Jeremy Wotherspoon in 2008.

Bekijk hieronder een samenvatting van de tweede 500 meter en een reactie van Laurent Dubreuil tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen.

  • Shinhama opnieuw snelste in Thialf, eindzege voor Dubreuil op 500 meter
  • Dubreuil sluit 'knotsgekke 48 uur' af met winst: 'Dit is heel speciaal'

Opmerkelijk was ook dat Dubreuil, net als op de eerste 500 meter, exact dezelfde tijd reed als Wataru Morishige uit Japan. Tijdens de eerste rit noteerden beide sprinters 34,53 en waren ook de duizendsten exact gelijk. Een dag later reden Dubreuil en Morishige weer tegen elkaar en klokten ze 34,63, maar nu was Morishige 0,002 sneller. De Japanse sprinter werd daarmee zowel derde in de daguitslag als in het eindklassement.

Dubreuil moest zich vorig weekend bij de WK sprint na de eerste dag afmelden vanwege een positieve coronatest. De Canadese schaatser arriveerde net voor de start van de wereldbekerfinale in Heerenveen. "Het waren de gekste 48 uur uit mijn leven. Ik schaatste op adrenaline en emotie. Het is geweldig om het seizoen zo af te sluiten."

Geen Verbij

Kai Verbij, die zaterdag zevende werd op de eerste 500 meter en vijfde op de 1.000 meter, ontbrak op de slotdag in Heerenveen omdat hij koorts heeft. Volgens zijn ploeg Jumbo-Visma heeft hij wel negatief getest op het coronavirus. Eerder had zijn ploeggenoot Patrick Roest wel een positieve coronatest, waardoor hij dit hele weekend niet in actie kwam.

De Russische sprinters ontbraken in Heerenveen. De Russische en Belarussische schaatsploeg is door de internationale schaatsbond uitgesloten van wedstrijden vanwege de Russische inval in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl