Kjeld Nuis zwaait naar het publiek in Heerenveen
NOS SchaatsenAangepast

Nuis wint afsluitende rit in wereldbeker, eindzege voor Krol op 1.000 meter

Kjeld Nuis heeft de laatste 1.000 meter van het wereldbekerseizoen gewonnen. In Heerenveen was Nuis sneller dan zijn grote rivaal Thomas Krol: 1.08,05 om 1.08,24.

De zege in het wereldbekerklassement ging wel naar olympisch kampioen Krol, die dit seizoen al twee keer eerder de wereldbeker won en één keer genoegen moest nemen met de zilveren medaille. Dit seizoen kleurde het wereldbekerpodium sowieso altijd oranje als de Nederlandse schaatsers aan de start stonden.

Bekijk hieronder een samenvatting van de 1.000 meter in Heerenveen.

Zege voor Nuis op 1.000 meter in Heerenveen, Krol wint wereldbeker

Nuis werd dankzij de zege van vandaag, twee keer brons en één keer zilver de nummer twee in het eindklassement. Het verschil met Krol was 12 punten. De derde Nederlandse sprinter op het podium was Hein Otterspeer, die dankzij zijn derde plaats ook als derde eindigde in de eindstand.

De eindzege in de wereldbeker ging op deze afstand voor het zevende seizoen op rij naar een Nederlandse schaatser. Nuis was vanaf 2016 vier keer op rij de beste. Vervolgens won Krol, vorig seizoen was Kai Verbij de beste en nu weer Krol.

Van der Poel ongeslagen op lange afstanden

Een superieure Nils van der Poel won het gecombineerde wereldbekerklassement op de 5.000 en 10.000 meter. In Heerenveen schreef de Zweedse schaatser ook de laatste 5.000 meter van het seizoen op zijn naam en daardoor is hij ongeslagen op de lange afstanden in de wereldbeker dit seizoen.

De olympisch en wereldkampioen reed in een rechtstreeks duel tegen Jorrit Bergsma, die voor zijn doen brutaal van start ging en een flink tempo aanhield. Halverwege versnelde Van der Poel en reed hij op indrukwekkende wijze naar 6.08,81. Daarmee bleef hij slechts drie seconden boven het baanrecord van Patrick Roest.

Na zijn rit benadrukte de Zweed nog een keer dat hij "echt, echt" gaat stoppen met schaatsen. "Ik moet voor een ander avontuur gaan en ik heb een jaar om te bepalen wat dat gaat zijn", zei hij.

Bekijk hieronder een samenvatting van de 5.000 meter in Heerenveen en de reactie van Van der Poel.

In het eindklassement was er zilver voor Davide Ghiotto uit Italië en de Canadese schaatser Ted-Jan Bloemen werd derde.

Voor het eerst sinds de start van de wereldbekerwedstrijden in 1985 eindigde er geen Nederlandse schaatser op het eindpodium in de wereldbeker. Bergsma werd zesde in de daguitslag en hij werd uiteindelijk vijfde in het wereldbekerklassement.

Shinhama boekt derde wereldbekerzege dit seizoen

Tatsuya Shinhama schreef bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de eerste 500 meter op zijn naam. De Japanse sprinter boekte daarmee zijn derde wereldbekerzege dit seizoen. Hij won in 34,38.

Bekijk hieronder een samenvatting van de eerste 500 meter tijdens de wereldbekerfinale.

Shinhama wint eerste 500 meter in Heerenveen, Dubreuil op koers voor eindzege

Op een gedeelde tweede plaats eindigden de Canadese sprinter Laurent Dubreuil en Wataru Morishige uit Japan. Beide schaatsers noteerden exact dezelfde tijd: 34,53.

Dubreuil moest zich vorig weekend bij de WK sprint na de eerste dag afmelden vanwege een positieve coronatest. De Canadese schaatser arriveerde net voor de start van de wereldbekerfinale in Heerenveen en noteerde alsnog een razendsnelle tijd. Hij staat daardoor nog steeds op de eerste plaats in het wereldbekerklassement.

Kai Verbij was met zevende tijd (34,97) de beste Nederlandse sprinter in Heerenveen. Hij staat in het klassement op de twaalfde plaats.

De Russische sprinters ontbraken in Heerenveen. De Russische en Belarussische schaatsploeg is door de internationale schaatsbond uitgesloten van wedstrijden vanwege de Russische inval in Oekraïne. Zondag wordt de tweede (en laatste) 500 meter van dit wereldbekerweekend verreden in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl