Orange Pictures
NOS SchaatsenAangepast

Wüst eindigt als vierde in laatste schaatsrace op 1.500 meter, winst voor Takagi

Ireen Wüst heeft haar laatste wereldbekerrace op de 1.500 meter afgesloten met een vierde plaats. Tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen schaatste Wüst in de laatste rit tegen Miho Takagi, de winnares van de rit én het wereldbekerklassement.

Takagi kwam als winnares over de finish in 1.53,32, maar ook Wüst stak haar handen in de lucht en kreeg een daverend applaus van alle schaatsfans op de tribune in een uitverkocht Thialf. Wüst eindigde met 1.54,77 als vierde en is op de zesde plaats de beste Nederlandse schaatsster in de eindstand.

De 35-jarige olympisch kampioene werd al bij het inrijden door een vol Thialf toegejuicht en Wüst genoot er zichtbaar van. In haar laatste race kon ze niet vlammen, maar dat was van ondergeschikt belang.

Bekijk hieronder een samenvatting van de 1.500 meter en een reactie van Ireen Wüst tijdens de wereldbekerfinale.

Voor Antoinette de Jong was er nog een mooie zilveren medaille tijdens de wereldbekerfinale. De 26-jarige schaatsster reed een uitstekende 1.500 meter, maar kwam met 1.54,33 niet in de buurt van de snelle Takagi. In het klassement eindigde De Jong als negende.

Om 17.00 uur krijgt Ireen Wüst, samen met Sven Kramer, een groots afscheid in Heerenveen.

Jackson blijft Kok voor op eerste 500 meter

Erin Jackson won de eerste 500 meter tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. Op het ijs in Thialf was de Amerikaanse olympisch kampioene flink sneller dan de rest en verstevigde ze haar leidende positie in het wereldbekerklassement. Jackson won de afstand in 37,33.

Bekijk hieronder een samenvatting van de eerste 500 meter en een reactie van Femke Kok tijdens de wereldbekerfinale.

Femke Kok pakte voor het eerst dit seizoen een zilveren medaille in de wereldbeker. Ze werd met 37,64 tweede. Het brons was voor Nao Kodaira uit Japan die 37,72 noteerde. Ze blijft daarmee tweede in het klassement, achter Jackson. De olympisch kampioene won dit seizoen al vier keer eerder de 500 meter in de wereldbeker.

Kok had een snelle opening en zette met 37,64 als eerste een tijd onder de 38 seconden op het scorebord in Thialf. Ze reed in een rechtstreeks duel tegen ploeggenote Michelle de Jong, die 38,06 noteerde. Jackson kwam na Kok in de baan en hoewel haar opening langzamer was dan die van Kok, was ze na 500 meter wel sneller: 37,33.

Geen Rusland

Angelina Golikova, Olga Fatkoelina en Daria Kachanova, tweede, vierde en achtste in het wereldbekerklassement, ontbraken in Heerenveen. De Russische en Belarussische schaatsploeg is door de internationale schaatsbond uitgesloten van wedstrijden vanwege de Russische inval in Oekraïne.

Zondag wordt de tweede (en laatste) 500 meter van dit wereldbekerweekend verreden in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl