NOS Schaatsen

Wüst kijkt uit naar afscheid in Thialf: 'Eerst handjes op de rug, dan in de lucht'

Ireen Wüst rijdt zaterdag bij de wereldbekerfinale in Heerenveen op de 1.500 meter haar laatste rondjes als professioneel schaatsster. Daarna neemt de zesvoudig olympisch kampioene afscheid, samen met Sven Kramer. "Het is echt nog een verrassing. Iedereen doet erg z'n best om het zo te houden."

Een dag voor haar laatste wedstrijd is Wüst vooral bezig met het sportieve aspect. "Ik wil eigenlijk gewoon nog een zo goed mogelijk resultaat neerzetten", vertelt de schaatsgrootheid, die dit seizoen in wereldbekerwedstrijden vierde, tweede en vierde werd op de 1.500 meter.

"Het wordt sowieso een feest, maar dit komt eerst en daarna ga ik genieten."

Bekijk hieronder een reportage met Ireen Wüst, een dag voor haar afscheid in Thialf.

Wüst neemt afscheid in uitverkocht Thialf: 'Het wordt sowieso een feest'

Dat Thialf dit weekend voor het eerst in twee jaar is uitverkocht, is voor Wüst een droom. "Daar ga ik nog het meest van genieten, van al die schaatsfans op de tribune. Misschien stap ik zaterdag op het ijs en overvalt het me en kan ik amper meer schaatsen. Het wordt in ieder geval een droomafscheid in een uitverkocht Thialf."

Historisch goud in Peking

In Peking won de 35-jarige Wüst haar zesde gouden olympische medaille door de 1.500 meter op haar naam te schrijven. Daardoor heeft ze nu bij vijf opeenvolgende Winterspelen een gouden medaille behaald. In totaal heeft Wüst twaalf olympische medailles in haar bezit: zes gouden, vijf zilveren en een bronzen.

Voor haar uitzonderlijke prestaties in Peking werd Wüst in februari benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, een bijzondere onderscheiding die niet zo vaak wordt gegeven.

Geen carnaval

"Na de Spelen heb ik eerst genoten van alle huldigingen en was ik niet zo bang voor corona, maar de afgelopen weken zat ik weer in afzondering van de buitenwereld. Het was Thialf en thuis. Het zal me toch niet gebeuren dat ik niet mag starten in mijn laatste wedstrijd. Maar na morgen maakt het allemaal niet meer uit."

Wüst, geboren in het Noord-Brabantse Goirle, heeft dan ook geen carnaval gevierd vorige maand. "Absoluut niet. Zaterdag is het eerst nog een keer met de handjes op de rug en daarna met mijn handjes in de lucht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl