NOS Sport

Wüst krijgt bijzondere onderscheiding na historisch goud in Peking

Wüst krijgt unieke onderscheiding, ook andere medaillewinnaars geëerd in Ridderzaal

Schaatsster Ireen Wüst is voor haar uitzonderlijke prestaties op de Olympische Winterspelen benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, een bijzondere onderscheiding die niet zo vaak wordt gegeven.

"Een hele grote verrassing. Ik dacht; ik krijg weer een heel mooi beeldje waar ik al een verzameling van heb", reageerde Wüst na de plechtigheid in de Ridderzaal.

De 35-jarige schaatsster schreef in Peking geschiedenis door als eerste sporter bij vijf Winterspelen op rij olympisch goud te veroveren. Bij haar laatste Spelen pakte Wüst goud op de 1.500 meter en brons op de ploegenachtervolging.

Wüst krijgt bijzondere onderscheiding: 'Een hele grote verrassing'

Ook premier Mark Rutte richtte zich in zijn toespraak even speciaal tot Wüst: "Je was in 2006 de jongste Nederlandse olympisch kampioen op de Winterspelen. En nu ben je de enige atleet ter wereld die op vijf achtereenvolgende Winterspelen individueel goud won. Dan ben je echt de grootste."

Voor de Olympische Spelen in Peking was de Brabantse al de beste Nederlandse olympiër aller tijden. In 2006 werd ze al benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Afscheid

Wüst zet na dit seizoen een punt achter haar imposante loopbaan, waarin ze in totaal dertien olympische medailles veroverde: zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons.

Op 12 maart neemt Wüst afscheid in Thialf, waar ze als olympisch kampioene haar laatste 1.500 meter zal rijden bij de wereldbekerfinales. De schaatshal in Heerenveen is uitverkocht.

Ook de twaalf andere olympische medaillewinnaars werden twee dagen na de sluitingsceremonie in het zonnetje gezet door de premier en sportminister Conny Helder.

De nieuwe olympisch kampioenen Irene Schouten, Thomas Krol, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Kjeld Nuis en Suzanne Schulting hadden die titel al op zak vanwege de olympische titels die ze in 2018 veroverden.

'Beetje ongemakkelijk'

Schouten zat tijdens de lunch in de Ridderzaal samen met shorttrackster Suzanne Schulting én premier Rutte aan tafel. "Een beetje ongemakkelijk, ik ben het niet gewend om zo te zitten", lachte Irene Schouten, die in Peking drie keer goud en een keer brons won. "Ik laat het gewoon op me afkomen en ik ga ervan genieten."

Bekijk de interviews met Irene Schouten, Thomas Krol en Kimberley Bos in de Ridderzaal:

Rutte besteedde in zijn toespraak ook aandacht aan Sven Kramer, de viervoudig olympisch kampioen die in Peking afzwaaide zonder medailles. "Dat andere monument van de Nederlandse schaatssport", aldus de premier. "Een groot kampioen en een fantastisch sportman. Sven verdient vanuit deze Ridderzaal ook een enorm applaus."

Koning en koningin

Na de toespraken vertrokken de olympiërs en hun coaches naar Paleis Noordeinde om de felicitaties van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in ontvangst te nemen. De bijeenkomst werd afgesloten met een fotomoment op het bordes.

Medaillewinnaars sluiten dag vol plechtigheden af met koninklijke fotosessie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl