Thomas Krol verovert zijn eerste wereldtitel sprint
NOS SchaatsenAangepast

Krol grijpt wereldtitel sprint na afmelding favoriet Dubreuil, Verbij pakt zilver

Schaatser Thomas Krol heeft in Hamar de wereldtitel sprint veroverd. De olympisch kampioen op de 1.000 meter troefde op de slotdag zijn landgenoot Kai Verbij af, nadat koploper Laurent Dubreuil zich na een positieve coronatest terug had moeten trekken.

Bekijk de ontknoping:

Krol verovert eerste wereldtitel sprint in Hamar, Verbij grijpt het zilver

Voor Krol is het zijn eerste wereldtitel sprint. Vorig jaar veroverde hij de Europese sprinttitel.

Verbij, die in 2017 de wereldtitel greep, verloor te veel tijd op de 1.000 meter en moest genoegen nemen met het zilver. Het brons ging naar de Noor Havard Lorentzen.

Onfortuinlijke Canadees

Na de eerste dag van de WK sprint moesten Krol en Verbij nog in de achtervolging op Dubreuil, die na een snelle 500 meter en een prima 1.000 meter comfortabel aan de leiding ging. Toen de onfortuinlijke Canadees vanochtend positief testte op covid, kreeg Krol de koppositie echter in zijn schoot geworpen.

Verbij maakte op de tweede 500 meter zijn achterstand van 0,12 seconde op Krol goed. Op de afsluitende 1.000 meter verdedigde hij een voorsprong van 0,16 seconden op de kersverse olympisch kampioen Krol, die gisteren indruk maakte met een baanrecord op de kilometer.

Bekijk de samenvatting van de tweede 500 meter en de reactie van Krol:

Krol begon de beslissende 1.000 meter met een valse start en was met 1.08,51 niet zo snel als gisteren. Verbij, die teleurstellende Winterspelen achter de rug heeft, wist echter niet boven zichzelf uit te stijgen en kwam 0,25 seconde tekort voor zijn tweede titel.

Hij deed nog een alles-of-niets-poging door de nieuwe schaatsschoenen waarmee hij gisteren reed in te ruilen voor een ander paar, maar dat mocht niet baten.

Bekijk de reacties van Krol en Verbij:

Voor Dubreuil zat er na zijn positieve test niets anders op dan toekijken hoe de Nederlanders om het goud vochten.

"Dit is de slechtste timing ooit, ik ben heel erg teleurgesteld", reageerde Dubreuil, die geen klachten heeft. "Ik ben drie keer gevaccineerd en heb alle voorzorgsmaatregelen genomen. Het is gewoon heel ongelukkig."

Dubreuil zou in het Vikingskipet met een voorsprong van 0,17 seconde op Krol aan de tweede 500 meter beginnen. Verbij moest 0,29 seconde goedmaken. "Ik stond aan de leiding en voelde me vandaag ook goed. Dan doet het wel pijn dat je op de laatste dag niet mag starten."

Bekijk de reactie van Dubreuil en zijn Nederlandse trainer, Bart Schouten:

Dubreuil onderging een PCR-test omdat hij zaterdag naar Nederland zou reizen voor de World Cup Finals, die het weekend van 12 en 13 maart in Heerenveen gehouden worden.

Tranen

"Dan moet je 48 uur van tevoren een test gedaan hebben", legde zijn trainer Bart Schouten uit. "Als hij niet naar Nederland hoefde, hadden we niet eens geweten dat hij covid had. Dan had hij misschien wereldkampioen geweest."

Schouten vertelt dat zijn pupil emotioneel werd toen hem verteld werd over de positieve test. "Hij dacht eerst dat het een grap was, maar daarover maak je geen grap. Toen begon hij wel te huilen. Hij had tranen in zijn ogen."

Snel in middenmoot

Tijmen Snel eindigde bij zijn WK-debuut als tiende, na een veertiende en twaalfde plaats op de 500 meter en een zesde en negende plaats op de 1.000 meter.

Snel werd eind januari Nederlands kampioen sprint, nadat Dai Dai N'tab en Kjeld Nuis na de eerste dag waren afgehaakt. Met die nationale titel veroverde hij ook een ticket voor de WK.

Ook zaterdag en zondag wordt er nog geschaatst in het Noorse Hamar. Dan strijden de mannen en vrouwen om de allroundtitels en de wereldtitels op de teamsprint. Bekijk het programma:

  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zaterdag 5 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zondag 6 maart

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl