Daley Blind bedankt het publiek in Amsterdam
NOS Voetbal

Roep om 'Nico' wordt luider, maar Ten Hag laat Blind niet zomaar vallen

"Nicooooo, Nicooooo!" klonk het afgelopen zondag bijna de hele wedstrijd van Ajax tegen RKC (3-2 winst) vanaf de tribunes in de Johan Cruijff Arena. De roep om linksback Nicolás Tagliafico wordt, gesteund door het tegenvallende spel van zijn concurrent Daley Blind, steeds luider in Amsterdam.

Het heeft iets wrangs. Blind is een kind van de club. Hij vierde veel successen met Ajax, maar wordt als het wat minder gaat al snel de kop van jut. Ook nu de tot voor kort waterdichte Amsterdamse defensie steken laat vallen (zes tegengoals in de laatste vier duels) worden vraagtekens gezet bij de optredens van Blind.

"Ik vond hem heel slecht spelen. Dat had vooral te maken met bereidheid", stelde voetbalanalist Theo Janssen in Studio Voetbal na de verloren wedstrijd tegen Go Ahead Eagles (2-1). "Hij laat gewoon zijn man lopen, hij gaat er niet vol achteraan, hij sjokt er echt achteraan."

Bekijk hieronder het fragment uit Studio Voetbal waarin wordt gesproken over Daley Blind als linksback.

'Er zijn betere linksbacks dan Daley Blind'

"Elke keer hebben we het erover, maar hij wordt altijd opgesteld", voegde Rafael van der Vaart daaraan toe. "Zelfs een keer voor de verdediging, want hij moét spelen. Ik vind dat wel apart. Als je minder in vorm bent, dan zit je er toch even naast? Daar is niets ergs aan."

13.439 minuten

Maar Blind op de bank zetten, dat zal trainer Erik ten Hag niet snel doen. Sinds hij eindverantwoordelijke is in Amsterdam speelde alleen zijn aanvoerder Dusan Tadic meer minuten voor Ajax. Of het nu als centrale verdediger, controlerende middenvelder of linksback is: Ten Hag ruimt vrijwel altijd een plaats in voor Blind.

Ondanks de kritiek van buitenaf bleef de trainer vorige week vierkant achter zijn pupil staan. "Blind brengt aan de bal zo veel in zijn passing en keuzes. Er is geen speler in de eredivisie die op die manier die passes kan geven. Hij is voor ons een absolute toegevoegde waarde."

De statistieken van Blind ondersteunen de opvattingen van zijn trainer. Blind is een meester in de uitgestelde pass en hij is nog altijd ongeëvenaard als het gaat om een linie overslaan: vanuit achteruit zonder tussenstation direct een aanvaller aanspelen.

Ook in 2022 is hij de speler in de eredivisie met de meeste passes richting het meest aanvallende derde deel van het veld (128). De enige speler die hem dit kalenderjaar enigszins kan bijhouden is Orkun Kökcu (114) van Feyenoord, zo blijkt uit cijfers van statistiekenbureau Opta.

Veel balverlies

Op dat gebied is Blind er vergeleken met voorgaande seizoenen zelfs op vooruit gegaan, maar tegelijkertijd gaat het ook gepaard met meer balverlies. Doordat de linksback meer risico in zijn spel legt, heeft hij dit seizoen flink wat uitschieters naar beneden.

Tegen Go Ahead noteerde hij met 30 keer balverlies een persoonlijk record in de eredivisie en eerder deed hij het tegen Sparta Rotterdam (28) en Heracles Almelo (27) niet veel beter. Het zijn ongekend hoge aantallen voor Blind, die het moet hebben van zijn kwaliteiten aan de bal.

Daley Blind wordt vervangen door Nicolás Tagliafico

Het vele balverlies in combinatie met zijn gebrek aan snelheid en het niet daadkrachtig ingrijpen bij tegengoals zorgen ervoor dat het publiek de laatste weken begint te morren. Maar datzelfde publiek weet ook dat Blind niet zo snel in paniek raakt van een negatief sentiment.

Nuance

In zijn eerste periode bij Ajax werd hij zelfs uitgefloten, waarna hij zichzelf na een half jaartje als huurling bij FC Groningen herpakte en weer in de Amsterdamse armen werd gesloten. Van kritiek in de media ligt hij ook niet meer wakker, zo gaf hij onlangs aan in tijdschrift Helden.

"Ik heb ook al drie keer gelezen dat het klaar met me is, dat ik op mijn retour ben. Het wordt zonder enige nuance geroepen. Maar een week later hoor ik weer wat anders, dan heb ik de vorm weer te pakken. Daarom neem ik veel dingen die worden gezegd niet meteen serieus."

De komende weken zal blijken of Ten Hag Blind laat staan of in de cruciale fase van het seizoen toch kiest voor Tagliafico. Vrijdagavond tegen SC Cambuur zou het door de schorsing van centrale verdediger Lisandro Martínez zomaar kunnen dat Blind én Tagliafico in de basisopstelling verschijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl