NOS VoetbalAangepast

Go Ahead zet kwetsbaar Ajax voor schut en breekt competitie weer open

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - Ajax

De eredivisie is weer spannend. Aan de Vetkampstraat in Deventer onderschatte Ajax het enthousiasme van Go Ahead Eagles, dat eerder dit seizoen al knap gelijkspeelde in de Johan Cruijff Arena en die prestatie met een sensationele overwinning op de Amsterdammers nu zelfs overtrof: 2-1.

Onverstoord leek Ajax zijn suprematie in de competitie voort te zetten, terwijl de club zowat binnenstebuiten werd gekeerd na het grensoverschrijdende gedrag van technisch directeur Marc Overmars. Maar vanaf nu ruiken niet alleen de journalisten bloed, ook PSV, Feyenoord en AZ zullen plots weer kansen zien om zwaktes bij de Amsterdammers bloot te leggen.

NOS

Uitgerekend tegen Go Ahead Eagles, dat al negen competitiewedstrijden op rij niet meer had gewonnen, speelde Ajax na al zijn eclatante zeges ineens weer een middelmatig potje voetbal. Met menselijke fouten, in die knusse Adelaarshorst waar het voetbal nog ouderwets nuchter wordt beleefd.

De plek bovendien waar Erik ten Hag zijn eerste stappen zette als hoofdtrainer, toen Go Ahead nog actief was in de eerste divisie. De competitie waarin iedereen van elkaar kan winnen, een wijsheid die de Deventenaren hadden meegenomen voor de strijd met de schier ongenaakbare Amsterdammers.

Scherpte

Maar al in de derde minuut was zichtbaar dat het overvolle programma van Ajax zijn uitwerking begon te krijgen op de scherpte, toen Davy Klaassen van dichtbij een dot van een kans tegen de lat kopte. Daley Blind en Sébastien Haller mochten allebei een keer vrij schieten, vanaf de rand van het strafschopgebied.

En ineens stond het daarna 2-0. Twee keer was keeper André Onana volstrekt kansloos, de vervanger van Remko Pasveer voorkwam met een paar knappe reddingen zelfs erger. Maar op een van richting veranderd schot van Iñigo Córdoba en op slag van rust een hoge inzet van Philippe Rommens moest hij een antwoord schuldig blijven.

Bekijk hier de interviews met Kees van Wonderen, Philippe Rommens, Erik ten Hag, Daley Blind en André Onana:

  • Onana terug in Ajax-doel: 'Ben het gewend grote wedstrijden te spelen'
  • Trainer Ten Hag mist teamgeest bij Ajax: 'Dat zit me dwars
  • Blind na nederlaag Ajax: 'We zijn altijd kritisch, dat zal nu niet anders zijn'
  • En weer stunt Van Wonderen tegen Ajax: 'Nou, hij moet nog wel een beetje landen'
  • Rommens scoort tegen Ajax: 'Het mooiste moment in mijn carrière'

Twee tegengoals in een helft, na vijf in de voorgaande 23 competitieduels. En zeker een volley van Luuk Brouwers, recht op de vuisten van Onana, had er ook nog in gekund.

Deuntjes voor Overmars

Go Ahead Eagles trok alle registers open om het spel van de Amsterdammers te ontregelen. Cuco Martina ging provocerend aan de arm van de ingooiende Dusan Tadic hangen, wat vlak voor de pauze nog een klein opstootje inluidde.

En het melige publiek zong op Sinterklaasdeuntjes dat Overmars een vieze man is, nota bene een kind van de Deventer club.

ANP
Steven Berghuis kopt de 2-1 binnen

Met man en macht verdedigde het elftal van trainer Kees van Wonderen in de tweede helft zijn voorsprong. Kansjes kwamen er desondanks voor Ajax. Tadic kopte over, maar na beroerd uitverdedigen van Gerrit Nauber was Steven Berghuis wel met het hoofd trefzeker.

Go Ahead nu tegen PSV

Go Ahead Eagles kon het lijden, dat schoonheidsfoutje. De thuisclub was minder kwetsbaar dan regerend kampioen Ajax, wie had van tevoren kunnen bedenken dat de verhoudingen op zijn kop zouden staan? En het kan nog mooier worden voor de Deventenaren. Over drie dagen komt PSV op bezoek, voor de halve finale van de beker.

En een dag later gaat Ajax in het bekertoernooi naar AZ voor de volgende beproeving, ineens lijkt geen wedstrijd makkelijk meer voor de Amsterdammers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl