Ajax-aanvaller Antony haalt uit

Ajax in golvend duel twee keer op voorsprong, maar speelt gelijk tegen Benfica

Domineren in Europa, dat is wat Ajax wil. Daar slaagden de Amsterdammers woensdagavond in Lissabon tegen Benfica minder goed in dan vooraf gehoopt. Ajax kwam tweemaal op voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel.

In een onrustige en slordige beginfase liet Antony's openingsbod - een panna gevolgd door een 'Zidane-pirouette' - Amsterdamse bluf zien. Maar Benfica raakte niet ontmoedigd en kreeg via het voorhoofd van Jan Vertonghen de eerste serieuze kans, de oud-ajacied kopte recht in de handen van Remko Pasveer.

Ajax tikte zich met zes overwinningen (op Sporting Lissabon, Borussia Dortmund en Besiktas) glansrijk door de groepsfase. Twintig voor, vijf tegen. Internationale media trokken al vergelijkingen met onder meer Manchester City. Maar waar de Engelsen vorige week met 5-0 wonnen van Sporting CP, slaagde Ajax er in Lissabon niet in een galavoorstelling van te maken, want Benfica was niet bang.

Martinez en Darwin worstelen om de bal

Ajax kwam met mate toe aan het befaamde positiespel; het was zoeken, schaken. Ook Benfica probeerde op te bouwen - wat ze na een kleine twintig minuten duur kwam te staan.

Linksback Álex Grimaldo verloor de bal door vroeg drukzetten van Noussair Mazraoui. De rechtsback bediende Dusan Tadic in het Portugese strafschopgebied, die met binnenkant voet uit de stuit knap de hoek vond (0-1).

Maar Benfica - dat met twaalf man leek te spelen door het loeiende Estádio da Luz - zakte allesbehalve in. De thuisploeg dook steeds vaker op voor het Amsterdamse doel. Op een aangeraakte inzet van Rafa Silva kon Pasveer nog knap redden, maar even later schoof een harde voorzet van Vertonghen onder hem door en via de voet van Sébastian Haller in het doel (1-1).

Drie minuten later al troefde de naar de eerste paal gekomen Haller zijn directe verdediger Vertonghen af en schoot in tweede instantie binnen, zijn elfde doelpunt in zeven wedstrijden. Foutje goedgemaakt door de topscorer van de Champions League.

Sébastien Haller viert zijn 2-1 voor Ajax tegen Benfica.

Opnieuw brak Benfica niet en combineerden de Portugezen een aantal keer aardig door de Amsterdamse defensie heen. Het leverde een aantal benarde situaties op - al ontbrak het Benfica aan aanvallend vernuft om tot echte kansen te komen. Anderzijds oogden de Portugezen defensief kwetsbaar, met herkenbaar Amsterdams combinatievoetbal aasde Ajax op een beslissing.

De tweede helft begon fel, het was soms springen voor de enkels of bukken voor een elleboogje. Het spel golfde nog meer op en neer dan in de eerste helft. Benfica was niet van plan om te rollen en zich over te geven. De kansen voor de Portugezen werden groter en groter. Met nog twintig minuten te gaan leverde het Benfica de 2-2 op.

Jurriën Timber probeerde een penalty te versieren, maar kreeg 'm niet waardoor Benfica eruit kon. Pasveer verwerkte een hard schot van Gonçalo Ramos onvoldoende, waarna Roman Jaremtsjoek binnenkopte.

Koppen tegen elkaar

Vlak voor tijd sloeg dan toch nog even de vlam in de pan. De Braziliaan Antony en Uruguayaan Darwin stonden met de koppen tegen elkaar. Antony gaf een tikje na en Darwin ging naar de grond. De goed fluitende scheidsrechter Slavko Vincic stapte ertussenin, zonder rood te trekken. Even later omhelsden de twee Zuid-Amerikanen elkaar weer.

Zo eindigde een aantrekkelijk en bij vlagen chaotisch duel in een gelijkspel. Een uitslag waarmee beide ploegen wel kunnen leven. Op 15 maart in Amsterdam zien de ploegen elkaar weer, dan in een volle Johan Cruijff Arena.