Ajax ontsnapt in eigen huis tegen RKC ternauwernood aan nieuw puntenverlies

Bekijk de samenvatting van Ajax - RKC Waalwijk

Ajax is in de eredivisie ontsnapt aan nieuw puntenverlies. De regerend landskampioen gaf tegen RKC Waalwijk een 2-0 voorsprong uit handen, maar Dusan Tadic redde vlak voor tijd met een strafschop de overwinning voor de Amsterdammers: 3-2.

Waar trainer Erik ten Hag donderdag nog uiterst tevreden klonk over het spel van Ajax na de bekerwinst op AZ (0-2), zo gelaten was hij soms vandaag langs de kant als zijn ploeg in de fout ging.

Ajax speelde stroef en het was RKC dat voor rust via Jens Odgaard (schot voorlangs) en Michiel Kramer (kopbal tegen de vuisten van doelman André Onana) de Amsterdamse defensie al waarschuwde.

Fraaie goals

De thuisploeg antwoordde kort daarna met twee knappe goals van Sebastian Haller. De eredivisietopscorer was eerst het eindstation na een watervlugge aanval, opgezet door Ryan Gravenberch en Antony, en scoorde daarna met een diagonaal schot in de hoek na een fraai balletje van Steven Berghuis.

Sébastien Haller viert zijn doelpunt

Maar wie zich in de tweede helft ging opmaken voor een Amsterdamse galavoorstelling, kwam bedrogen uit. RKC strafte het matig verdedigen van Ajax genadeloos af.

Kramer ontsnapte in de vijftigste minuut na een dieptepass van Odgaard aan de defensie van Ajax en maakte oog-in-oog met Onana het karwei koel af.

De Waalwijkers zetten onder oog van assistent-coach Peter Uneken, die de zieke Joseph Oosting verving, door en de mee opgekomen Richard van de Venne rondde een omschakelingsmoment sterk af, waarbij de defensie van Ajax er andermaal niet goed uitzag.

Richard van der Venne (RKC) scoort in Amsterdam

Ajax zette vervolgens alles op alles om alsnog de winst te pakken en dat leidde tot een kansenregen, maar er ontstond daardoor ook achterin ruimte. Zo kreeg RKC-aavaller Odgaard nog een kans met een schot in het zijnet toen doelman Onana ver voor zijn doel stond.

Uiteindelijk ging Ajax alsnog met de winst ervandoor. Antony werd vlak voor tijd in het strafschopgebied neergelegd, waarna Tadic vanaf elf meter geen fout maakte.

Het was een grote opluchting voor Ajax, want vorige week verslikte het zich wel tegen 'kleintje' Go Ahead Eagles (2-1 nederlaag).

Ten Hag: "Mag nooit gebeuren dat je wordt uitgecounterd"