Botic van de Zandschulp
NOS Sport

Nu wordt er ook op Van de Zandschulp gejaagd: 'Botic is niet snel tevreden'

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    Redacteur NOS Sport

Er was afgelopen zaterdag weinig tijd voor Botic van de Zandschulp om een feestje te bouwen na de afgetekende Davis Cup-winst op Canada in Den Haag. Anderhalve dag later stond hij alweer te trainen op de hardcourtbanen van Indian Wells voor het masterstoernooi dat deze week van start gaat.

Het hoort nu eenmaal bij het leven van een proftennisser: weinig tijd om te genieten en snel door naar het volgende evenement. Wat ook bij het bestaan van een topsporter hoort, is het omgaan met de verwachtingen van jezelf en met die van de buitenwereld.

Van de Zandschulp is sinds zijn bewierookte kwartfinaleplaats op de US Open in 2021 flink gestegen op de wereldranglijst. De Veenendaler is nu de nummer 47, terwijl hij twaalf maanden geleden nog rond de 150ste plaats bivakkeerde.

Overgang naar ATP-niveau

Van de Zandschulp heeft in de ogen van zijn coach Peter Lucassen de overgang van de challengers, het tweede niveau in het mondiale tennis, naar het ATP-niveau goed verteerd.

"Het afgelopen half jaar heeft Botic echt het gevoel gekregen dat hij erbij hoort", zegt Lucassen, die sinds september vorig jaar met Van de Zandschulp samenwerkt. "Hij wint nu doorgaans van spelers die lager op de ranglijst staan en kan goed meekomen tegen de topspelers."

Van de Zandschulp (midden) viert met het Davis Cup-team de winst op Canada

"Gemiddeld tot goed", zo omschrijft Lucassen de seizoensstart van Van de Zandschulp, wijzend op onder meer een derde ronde op de Australian Open en een kwartfinale op een ATP-toernooi in Melbourne.

'Botic is niet snel tevreden'

Waar Van de Zandschulp volgens Lucassen nog aan moet werken is zijn wisselvallige scherpte tegen laag geklasseerde tegenstanders. Zo verloor hij, tot zijn eigen teleurstelling, in februari op het ABN Amro-toernooi ondanks een voorsprong van een Tsjechische qualifier.

De 26-jarige tennisser moest vorige week in de Davis Cup ook alle zeilen bijzetten tegen de onbekende Canadees Alexis Galarneau (de mondiale nummer 328), maar won wel.

"Ik denk dat de Davis Cup weer een leerzaam moment was", legt Lucassen uit. "Botic speelde voor het eerst voor eigen publiek. Hij wil het dan perfect doen, maar dat lukt niet altijd. Botic is niet snel tevreden, dus als het even niet gaat, raakt hij gefrustreerd."

"Ik kan ervan balen als ik onnodig extra voor een punt moet werken", beaamde Van de Zandschulp vorige week bij Ziggo de woorden van zijn coach.

Botic van de Zandschulp in de Davis Cup

Lucassen probeert bij Van de Zandschulp te laten doordringen dat de mindere goden in het internationale tennis niet zomaar opzij worden geschoven. "Dat gaat gewoon niet omdat het mondiale tennis veel sterker is geworden."

"Botic moet beseffen dat die spelers hem nu als uitdaging zien. Dat was voorheen andersom. Er wordt nu ook op hem gejaagd. Het is een leerproces waarin hij nu zit", aldus Lucassen.

Volgende doel

In dat proces hebben Van de Zandschulp en Lucassen wel al een aantal stappen gezet. "Het doel is nu om steady te gaan winnen van spelers die onder hem staan en om het gat met de topspelers kleiner te maken."

"We hopen ook toe te werken naar een plaats rond positie 35, zodat je doorgaans een geplaatste status hebt op de grandslamtoernooien. Dat zou een mooie stap zijn."

Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor spelen een potje voetvolley tijdens de Davis Cup

Waar Van de Zandschulp ook aan moet wennen is het verwachtingspatroon dat door zijn prestaties steeds groter wordt. Richard Krajicek en voormalig Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra laten zelfs al het woord 'toptien' vallen als het om de mogelijkheden van de Nederlandse kopman gaat.

Dat is nogal wat, aangezien maar twee Nederlandse mannelijke tennissers dit überhaupt ooit hebben gepresteerd: Tom Okker en Krajicek.

Volgens Lucassen laten dit soort uitspraken Van de Zandschulp grotendeels koud. "Hij is iemand die het stap voor stap bekijkt en zeker niet naast zijn schoenen gaat lopen. Aan de andere kant: ik snap die uitspraken wel, want ik zie ook dat er bij Botic nog veel meer inzit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl