Het Davis Cup-team van Nederland heeft zich geplaatst voor de finaleronde
NOS SportAangepast

Tennissers naar 'bijzondere' Davis Cup Finals, Haase pakt Haarhuis record af

De Nederlandse tennissers hebben zich voor de tweede keer in de historie weten te plaatsen voor de Davis Cup Finals. In Den Haag werd Canada met 4-0 verslagen, met een speciale vermelding voor Robin Haase.

Haase, die volgende maand 35 wordt, versloeg in de afsluitende partij Steven Diez met 6-1, 6-2. Doordat hij voor de 28ste keer in actie kwam tijdens een Davis Cup-ontmoeting, nam hij het record van huidig captain Paul Haarhuis over.

Rol Haase belangrijk

Maar nog belangrijker is dat Haase nog niet afgeschreven is, met ook het vervolg van het landentoernooi nog in het achterhoofd.

"De keuze is reuze", zegt dubbelspeler Wesley Koolhof, die Nederland met Matwé Middelkoop de beslissende overwinning bezorgde. Koolhof doelt niet alleen op Haase als back-up voor Tallon Griekspoor of Botic van de Zandschulp. Voor de dubbels zijn diezelfde Haase en Jean-Julien Rojer nog extra opties. "En dat is mooi om te zien."

Bekijk hieronder het interview met Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop:

Tennissers vol vertrouwen naar Davis Cup Finals: 'De keuze is reuze'

Nederland deed één keer eerder mee aan de Davis Cup Finals. In 2019 verloor Oranje in Madrid van Groot-Brittannië en Kazachstan.

"Het is een bijzondere prestatie dat je mee mag doen, dat je jezelf mag meten met de grote landen", kijkt Middelkoop al met een schuin oog richting de strijd tussen de zestien overgebleven landen. "Maar het gaat pas in september verder, er is nog veel te spelen. Er kan nog veel gebeuren."

Canada zonder zijn toppers

"Het hele team moet zich tot die tijd blijven bewijzen", voegt Haarhuis daaraan toe, die tegenstander Canada niet op zijn sterkst naar Den Haag zag afreizen. Onder anderen de wereldtoppers Felix Auger-Aliassime (negende van de wereld) en Denis Shapovalov (dertiende) gaven de voorkeur aan andere toernooien.

Bekijk hieronder het interview met Paul Haarhuis:

Haarhuis: 'Dankbaar dat Botic en Tallon zich elke keer weer beschikbaar stellen'

"Natuurlijk heb je soms even geluk nodig, maar vervolgens moet je het wel doen", meent Haarhuis, die benadrukt dat het Nederlandse mannentennis de laatste anderhalf jaar een enorme groei heeft doorgemaakt. Tijdens de Finals kan Nederland het iedereen volgens hem moeilijk maken. "We hebben het materiaal qua spelers. Dan wil je daar gewoon bij horen."

De groepsfase van de Davis Cup Finals wordt vanaf 14 tot en met 18 september verspreid over vier steden gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl