Botic van de Zandschulp
NOS SportAangepast

Van de Zandschulp en Griekspoor zetten Oranje op voorsprong in Davis Cup

Nederland heeft een 2-0 voorsprong op Canada genomen in het Davis Cup-duel in Den Haag. Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp rekenden op de eerste dag af met respectievelijk Steven Diez en Alexis Galarneau.

Inzet van de interland op het Haagse gravel is een plaats in de Davis Cup Finals van later dit jaar. Gezien de samenstelling van beide teams is Oranje het aan zijn stand verplicht om zich te scharen onder de laatste zestien van het landentoernooi.

Canada is zonder de toppers Felix Auger-Aliassime (negende van de wereldranglijst) en Denis Shapovalov (dertiende) naar Nederland afgereisd.

Stroeve start

Van de Zandschulp kende echter een stroeve start tegen de 23-jarige 'B-keus' Galarneau en was ook de eerste die zijn service inleverde. De schade werd meteen op love hersteld, maar het bleef tobben met de eigen opslag.

Alex Calarneau

Na een volgende break kreeg de Nederlandse kopman op 5-4 twee setpunten op eigen service, maar die gingen - onder meer door een zesde dubbele fout - in rook op. Na een nieuwe break haalde Van de Zandschulp de set vervolgens alsnog binnen.

Gemakzuchtige missers

Maar ook de voorsprong hielp Van de Zandschulp niet over het dode punt heen. Hij wisselde tegen de moedig spelende Galarneau fraaie punten af met gemakzuchtige missers. Tekenend waren de twee servicegames op rij die achtereenvolgens door de Nederlander en de Canadees op love werden verloren.

Van de Zandschulp ergerde zich zichtbaar aan zijn matige optreden, die een verlenging dreigde te krijgen toen hij op 5-6 op eigen service in de problemen kwam. Tot driemaal toe wist hij op setpoint tegen het vege lijf te redden, waarna hij in de tiebreak zelf toesloeg op het vierde matchpoint.

Griekspoor wint in twee sets

Ook Griekspoor, de nummer 54 van de wereld, wist zijn wedstrijd te winnen. De Nederlander was met 6-4, 6-4 een maatje te groot voor Diez (ATP-294).

Tallon Griekspoor

Griekspoor kende minder moeite met zijn opponent dan Van de Zandschulp. Met name in de eerste set wist hij met scherpe ballen zijn tegenstander te verrassen. Die hield lang zijn eigen service maar moest bij 5-4 alsnog toestaan dat hij werd gebroken door de Nederlander.

Het verweer van de Canadees werd in de tweede set sterker. Hij snoepte meteen Griekspoors eerste game af, die wakker leek geschud en vervolgens snel orde op zaken stelde. Inzet van het treffen is plaatsing voor het finaletoernooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl