NOS SchaatsenAangepast

Krol rijdt baanrecord bij WK sprint, maar is sterke Dubreuil nog niet voorbij

WK sprint: Krol rijdt baanrecord op 1.000 meter, maar is Dubreuil nog niet voorbij

Thomas Krol en Kai Verbij moeten vrijdag op de slotdag van de WK sprint in de achtervolging op Laurent Dubreuil.

De Canadese sprinter won de 500 meter op de eerste dag van het toernooi in het Noorse Hamar. Op de 1.000 meter was Krol sneller, maar Dubreuil hield de schade beperkt. Vrijdag begint hij met een voorsprong van 0,17 seconde op Krol aan de tweede 500 meter. Verbij moet 0,29 seconde goedmaken.

'Repareren op de duizend'

Op de eerste 500 meter was Dubreuil de Nederlanders ruim de baas. Met 34,58 was hij 0,24 seconde sneller dan Verbij. Krol gaf na een trage start 0,51 seconde toe. "Nu toeslaan op de duizend, kijken wat er te repareren valt", zei Krol, die ruim een seconde moest goedmaken op de Canadees. Verbij moest een halve seconde terugpakken.

Bekijk de samenvatting van de eerste 500 meter en de reactie van Krol na zijn eerste rit:

Vorige maand veroverde de 29-jarige Krol olympisch goud op de kilometer. Dubreuil greep in Peking verrassend het zilver, nadat Verbij hem op de kruising voorrang verleende en daarmee zijn eigen 1.000 meter verprutste.

Baanrecord

Ook in Hamar maakte Krol, bovendien regerend Europees kampioen, weer indruk op de 1.000 meter. Hij reed net als in Peking tegen de Noor Havard Lorentzen en kon profiteren op de laatste kruising. Met 1.08,16 reed Krol het baanrecord van Tatsuya Shinhama uit de boeken. "Ik raakte ze gewoon heel erg lekker", reageerde de olympisch kampioen blij.

Dubreuil pakte daarna met een snelle start zijn winst en in zijn laatste ronde wist hij de schade te beperken. Met 1.08,85 gaf de sterke Canadees 0,69 seconde toe op Krol. "Ik had gehoopt dat hij wat meer het schip in zou gaan in de laatste ronde, maar hij is een supergoede schaatser. Hij staat verdiend bovenaan, ik ben vooral heel blij met hoe ik reed vandaag", aldus Krol.

Bekijk de reacties van Krol en Verbij:

Verbij reed in de slotrit naar 1.08,94, waarmee hij 0,78 seconde toegaf op zijn ploeggenoot Krol. Na zijn race ging het vooral over de nieuwe schaatsschoenen waarmee hij reed. "Ik was de hele race aan het zoeken, het is anders dan het gewend ben. Ik voel het wel flink in mijn benen", vertelde de wereldkampioen sprint van 2017.

Lorentzen reed met 1.08,82 naar de tweede tijd op de 1.000 meter. Voor eigen publiek klom de Noor daardoor naar de vierde plaats in het klassement. Hij heeft al een achterstand van 0,65 seconde op Dubreuil.

Krol tegen Dubreuil

Vrijdag rijdt Krol de 500 meter tegen Dubreuil. "Ik ga dat niet winnen, dat maakt ook niet uit. Maar ik wil het verschil zo klein mogelijk houden en dan toeslaan op de 1.000 meter."

Bekijk het programma:

  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op vrijdag 4 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zaterdag 5 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zondag 6 maart

Tijmen Snel speelt vooralsnog een bijrol bij zijn debuut. Hij begon zijn toernooi met de veertiende tijd (35,46) op de 500 meter. Op de 1.000 meter maakte hij een paar missertjes, waarna hij de zesde tijd (1.09,80) noteerde. Na de eerste dag staat hij daardoor op de achtste plaats in het klassement.

Snel werd eind januari Nederlands kampioen sprint, nadat Dai Dai N'tab en Kjeld Nuis na de eerste dag waren afgehaakt. Met die nationale titel veroverde hij ook een ticket voor de WK. Eind december leek Snel zich met een derde plaats op de 1.500 meter ook te plaatsen voor de Spelen, maar omdat de KNSB gebruik maakte van aanwijsplekken mocht hij niet naar Peking.

Vanwege de oorlog in Oekraïne ontbreken de traditioneel sterke Russen bij de WK in Hamar. Onder anderen podiumkandidaat Viktor Moesjtakov kan het de Nederlanders daardoor niet moeilijk maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl