NOS SchaatsenAangepast

Leerdam leidt nipt na eerste dag WK sprint, Kok volgt op zeven honderdste

WK sprint: Leerdam neemt leiding over van Kok na ijzersterke 1.000 meter

Jutta Leerdam gaat na de eerste dag van de WK sprint nipt aan de leiding. De Europees kampioene moest op de 500 meter 0,33 seconde toegeven op haar grootste uitdager Femke Kok, maar op de 1.000 meter deelde Leerdam een flinke tik uit.

Met 1.14,88 was Leerdam op haar favoriete afstand 0,80 seconde sneller dan Kok, waardoor ze vrijdag met een voorsprong van zeven honderdste aan de slotdag mag beginnen.

Kok, die in het Noorse Hamar haar debuut maakt bij een WK sprint, begon haar toernooi met een overwinning op de 500 meter. Na een wankele start klokte ze 37,78. Leerdam miste de snelheid die ze normaal in de laatste meters heeft en kwam op het zware Noorse ijs tot een tijd van 38,11.

Bekijk de samenvatting van de eerste 500 meter:

WK sprint: Kok snelt na moeizame start naar winst op 500 meter, Leerdam vijfde

Op de 1.000 meter was Leerdam een klasse apart. De winnares van olympisch zilver won de afstand met overmacht. Kok kwam na een valse start tot de tweede tijd (1.15,68).

"Normaal heb ik altijd een beetje achterstand. Het is wel fijn dat ik iets van voorsprong heb, maar het is klein", reageerde Leerdam. "Als ik een beetje mijn best doe, denk ik dat de 500 meter morgen beter gaat dan vandaag. Ik voelde het gewoon helemaal niet. Dag twee is altijd iets meer mijn dag, dus ik heb er gewoon zin in."

Bekijk de reactie van Jutta Leerdam en Femke Kok na de eerste dag:

Michelle de Jong debuteerde met de zesde tijd (38,27) op de 500 meter. De 22-jarige schaatsster, die in januari de nationale titel én een WK-ticket greep, zakte na de 1.000 meter (1.17,95) naar de zevende plaats in het klassement.

Onbegrip over teamsprint

Kok baalde aan het einde van de dag vooral van haar start op de 500 meter. "Ik verloor echt heel veel snelheid in het begin. Ik dacht: shit, een opening van 10,6 is echt slecht voor mijn doen. Heel erg jammer, anders had ik een grote voorsprong gepakt", zei Kok, die eerder deze week nog een andere teleurstelling te verwerken kreeg.

De sterke sprintster is niet geselecteerd voor de teamsprint op de WK, die zaterdag op het programma staat. Bondscoach Jan Coopmans heeft ervoor gekozen om Leerdam, Marrit Fledderus en Isabelle van Elst te laten rijden. "Daar schrok ik wel een beetje van. Ik voel me heel erg gepasseerd. Ik weet niet aan wat voor eisen ik zou moeten voldoen, als dit niet genoeg is."

Bekijk het interview met Femke Kok over de teamsprint:

Kok niet geselecteerd voor WK teamsprint: 'Voel me heel erg gepasseerd'

"De bondscoach gaf een aantal redenen en was het niet met me eens. Ik ben het hele jaar de snelste en word niet opgesteld", uitte Kok haar onbegrip. "Jammer dat ik mijn titel niet kan verdedigen die ik twee jaar geleden met Jutta en Letitia de Jong heb veroverd in een wereldrecord."

Veel afwezigen

Bij de vrouwen is het deelnemersveld bij de WK sprint flink gedevalueerd; het gehele podium van de laatste editie (2020) ontbreekt in Hamar.

De Japanse titelhoudster Miho Takagi rijdt dit weekend het allroundtoernooi, terwijl tweevoudig wereldkampioenen Nao Kodaira en Brittany Bowe helemaal niet naar Noorwegen zijn afgereisd. Erin Jackson, de Amerikaanse olympisch kampioene op de 500 meter, ontbreekt ook.

Omdat alle Russische schaatsers vanwege de oorlog in Oekraïne zijn uitgesloten van deelname, doen kanshebbers Angelina Golikova, Daria Katsjanova en Olga Fatkoelina ook niet mee. De Russische equipe besloot voor dat besluit al om niet af te reizen naar Noorwegen.

Nederlandse strijd

Na al die afmeldingen stond Leerdam als grootste favoriet aan de start. De 23-jarige schaatsster is de regerend Europees kampioene en veroverde vorige maand olympisch zilver op de 1.000 meter.

  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op vrijdag 4 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zaterdag 5 maart
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Hamar op zondag 6 maart

Kok - in Peking goed voor de zesde plaats op de 500 meter - hoorde vooraf al bij de grootste uitdagers van Leerdam, net als de Oostenrijkse Herzog (Europees kampioene in 2019) en de Poolse Andzelika Wójcik.

Herzog staat na twee afstanden derde, op 0,59 seconde van Leerdam. Daardoor lijkt de strijd om de wereldtitel vrijdag tussen twee Nederlandse schaatssters te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl