De FIOD doorzoekt de auto van Van Lienden bij het kantoor van Stichting Hulptroepen Alliantie
NOS Nieuwsβ€’β€’Aangepast

FIOD houdt Sywert van Lienden aan vanwege mondkapjesdeal

Sywert van Lienden is maandagmiddag aangehouden door de fiscale opsporingsdienst FIOD in een strafrechtelijk onderzoek naar de mondkapjesdeal van zijn Stichting Hulptroepen Alliantie. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er in het onderzoek drie mensen zijn aangehouden en twee huizen en een kantoor zijn doorzocht, na berichtgeving van De Telegraaf.

Bij het pand waarin het kantoor van Stichting Hulptroepen Alliantie zit zijn FIOD-medewerkers aan het werk. Ook worden auto's op de parkeerplaats onderzocht:

FIOD doet inval bij kantoor Sywert van Lienden

Eerder vandaag maakte het OM bekend een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de stichting en de bestuurders. Ze liggen onder een vergrootglas nadat onderzoek had uitgewezen dat er miljoenen euro's zijn verdiend aan de levering van medische hulpmiddelen.

Dit gebeurde aan het begin van de coronacrisis in 2020, toen er veel vraag was naar deugdelijke hulpmiddelen. Zo sloot de stichting een lucratieve mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid.

Van Lienden zei eerder in de media dat hij geen winst maakte met de levering. Mede daarom zegden meerdere organisaties hem belangeloos hulp toe.

Aanleiding voor het onderzoek van het OM is de aangifte van uitzendbureau Randstad, eind vorig jaar. Het uitzendbureau leverde destijds belangeloos personeel aan de stichting van Van Lienden.

Randstad deed aangifte van oplichting omdat het bedrijf om niet personeel beschikbaar stelde aan Van Lienden.

"Randstad voelt zich belazerd, maar voelt zich ook verantwoordelijk voor de mensen die daarnaartoe zijn uitgezonden", zegt advocaat Peter Plasman van het uitzendbureau. "Die hebben ook allemaal gewerkt in de waan de ze met iets goeds bezig waren en niet met het vullen van zakken van anderen."

Van Lienden erkende eerder in een uitzending van Buitenhof dat hij persoonlijk negen miljoen euro verdiende aan de deal. Dat is volgens hem veel geld, maar hij zei dat het geld niet onrechtmatig verkregen is. Ook wilde hij het rendement op het verdiende geld een maatschappelijke bestemming geven.

Het OM liet vanmorgen weten dat mogelijk meer partijen op een soortgelijke manier betrokken zijn bij de stichting. Het sluit niet uit dat ook naar deze gevallen onderzoek wordt gedaan.

Miljoenen terug in de staatskas

De aanhouding van Van Lienden was volgens Plasman onvermijdelijk. "Justitie heeft nu kennelijk voldoende materiaal in handen voor een verdenking van oplichting." Hij denkt dat Van Lienden en de twee anderen zijn opgepakt omdat de FIOD en justitie graag hun verklaring willen horen.

Randstad hoeft geen geld terug van de aangehouden mannen, zegt Plasman. Het doel is om ervoor te zorgen dat de miljoenen "die de heren in hun zak gestoken hebben" terug naar de staatskas gaan.

Voormalig minister Van Ark vroeg vorige zomer al om een onafhankelijk onderzoek naar de mondkapjesdeal. Hoe het daarmee gaat wordt binnenkort gedeeld met de Tweede Kamer. Het is nog niet duidelijk of dan ook de resultaten bekend zijn, zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl