Sywert van Lienden, vorig jaar voor een tv-optreden
NOS NieuwsAangepast

Strafrechtelijk onderzoek naar stichting van Sywert van Lienden

Het Openbaar Ministerie start een strafrechtelijk onderzoek naar de Stichting Hulptroepen Alliantie, van Sywert van Lienden en twee compagnons.

De stichting en haar bestuurders liggen onder een vergrootglas nadat uit onderzoek naar voren was gekomen dat er miljoenen euro's waren verdiend aan de levering van medische hulpmiddelen.

Dit gebeurde aan het begin van de coronacrisis in 2020, toen er veel vraag was naar deugdelijke hulpmiddelen. Zo sloot de stichting een lucratieve mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid.

Aanleiding voor het onderzoek van het OM is de aangifte van uitzendbureau Randstad, eind vorig jaar.

Negen miljoen euro

Van Lienden zei eerder in de media dat hij geen winstoogmerk had met de levering. Mede daarom zegden verschillende organisaties hem belangeloos hulp toe. Zo leverde Randstad personeel zonder daar een vergoeding voor te vragen.

In een uitzending van het televisieprogramma Buitenhof in juni afgelopen jaar zei Van Lienden dat hij persoonlijk negen miljoen euro heeft verdiend aan de deal. Volgens hem is dit "excessief veel", maar is het geld niet onrechtmatig verkregen. Hij liet ook weten het rendement op het verdiende geld een maatschappelijke bestemming te willen geven.

Het OM laat weten dat mogelijk meer partijen op een soortgelijke manier betrokken zijn geraakt bij de stichting, en sluit dan ook niet uit dat ook naar deze gevallen onderzoek zal worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl