EPA
NOS Nieuws

Vijf weken na de vulkaanuitbarsting in Tonga doet het internet het weer

De onderzeese internetkabel die Tonga met de rest van de wereld verbindt, is gerepareerd. Vijf weken na de vulkaanuitbarsting, waarbij de kabel van 840 kilometer lang naar Fiji het begaf, heeft het land weer internet.

De communicatie met het eiland verliep de afgelopen weken erg stroef. Geïmproviseerde satellietverbindingen leverden slechts beperkte communicatiemogelijkheden op. Een week na de uitbarsting werd een aantal internetdiensten van lage kwaliteit opgezet, maar een snelle verbinding ontbrak nog steeds.

Op 15 januari barstte een onderzeese vulkaan bij Tonga uit, volgens experts de grootste vulkaanuitbarsting sinds 1991. Delen van Tonga werden overspoeld door een tsunami. Drie mensen kwamen om het leven, 1500 raakten dakloos. Woningen en infrastructuur zijn door de uitbarsting vernietigd en grote delen van verschillende eilanden zijn verdwenen onder een giftige laag vulkaanas.

Beelden van de schade:

Nieuwe beelden van schade Tonga door natuurgeweld

De grootste telecomproviders Digicel en TCC bevestigen dat het internet weer werkt. "Ik ben blij dat we weer online zijn", zei de premier van Tonga tegen ABC News. "Het was een enorme opgave, als je kijkt naar de omvang van de schade."

Door de kracht van de explosie was 80 kilometer van de kabel beschadigd geraakt. De reparatie duurde tien dagen langer dan verwacht.

Volgens de premier zijn de inwoners van Tonga nog niet bijgekomen van de schok die de uitbarsting veroorzaakte. "Ook al beginnen we volgende maand met het renoveren van de huizen, het aanpakken van de mentale gevolgen van de uitbarsting zal nog wat langer duren", zei hij vorige week tegen de BBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl