EPA
NOS Sport

Djokovic pakt na alle commotie draad op in Dubai: 'Motivatie is heel groot'

Novak Djokovic heeft na alle heisa rond zijn ingetrokken visum in Australië de draad weer opgepakt en voelt zich klaar voor een nieuw tennisjaar. De 34-jarige Serviër maakt maandagmiddag in Dubai zijn rentree op de tour.

Ondanks het gebrek aan wedstrijdritme - hij speelde ruim twee maanden geleden zijn laatste officiële partij - verschijnt Djokovic naar eigen zeggen in opperbeste vorm aan de start van het toernooi dat hij al vijf keer won.

"Het kostte mij geen moeite om weer de trainingsbaan op te zoeken. Ik heb mij op de best denkbare manier kunnen voorbereiden", aldus de nummer één van de wereld, die in de eerste ronde de Italiaan Lorenzo Musetti ontmoet.

Hoge prijs

In de aanloop naar zijn rentree stond Djokovic afgelopen week in een interview met de BBC stil bij zijn deportatie uit Australië en het feit dat hij niet is gevaccineerd tegen het coronavirus.

De twintigvoudig grandslamkampioen zegt de vrijheid over zijn eigen lichaam te willen houden, zelfs als dat hem belet om zijn favoriete toernooien - zoals Roland Garros of Wimbledon - te kunnen spelen. "Ik ben bereid om die prijs te betalen."

Djokovic standvastig: 'Al kost het Wimbledon, ik draag de consequenties'

Maar ondanks de stroom aan negativiteit die Djokovic over zich heen kreeg, heeft zijn ambitie er niet onder geleden. De Serviër liet zich afgelopen week bijvoorbeeld ontvallen dat hij op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs weer een poging gaat wagen een gouden medaille te veroveren.

Schema ongewis

Op de korte termijn heeft Djokovic vanwege zijn status als niet-gevaccineerde nog geen idee hoe zijn schema eruit zal zien. "Ik heb de toernooien momenteel niet voor het uitkiezen", beseft hij.

Dat betekent dat Djokovic, zoals het er nu naar uitziet, ook in maart de hoog aangeschreven Amerikaanse toernooien in Indian Wells en Miami moet overslaan, tenzij hij van de Amerikaanse autoriteiten een uitzonderingspositie krijgt.

"Waar ik welkom ben, speel ik. Vrijwel elke kans grijp ik, want ik tennis nog altijd heel graag en de motivatie is nog groot", aldus Djokovic. "In Dubai voel ik me in ieder geval heel welkom. Ook door het merendeel van de andere spelers die ik al gezien heb, werd ik goed onthaald."

Overigens heeft Djokovic, eerzuchtig als hij is, alles om voor te tennissen in deze periode. Hij zou deze week namelijk de nummer één-positie kunnen verliezen aan Danill Medvedev.

De Rus neemt de eerste plaats over als hij deze week het toernooi in het Mexicaanse Acapulco wint. "Medvedev verdient het ook om de nummer één te zijn", aldus Djokovic. "Dat zal ooit ook gebeuren. Is het deze week niet, dan later. Ik zal de eerste zijn om hem te feliciteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl