NOS Schaatsen

Taiwanese premier wil onderzoek naar schaatsster met Chinees schaatspak

Op de Winterspelen in Peking is geopolitiek nooit ver weg. Daar weet ook de Taiwanese schaatsster Huang Yu-ting inmiddels alles van.

Kort voor de start van de Spelen verscheen een video op Instagram waarop Huang een trainingsrondje reed op een schaatsbaan in Peking.

Dat deed ze in een schaatspak van de Chinese ploeg, dat ze gekregen had van een bevriende schaatsster uit China.

Een shot uit het bewuste filmpje van Huang met het Chinese schaatspak

Dat filmpje bracht Huang een bak ellende. Op sociale media kreeg ze het vanuit haar eigen Taiwan zwaar te verduren. 'Blijf maar lekker daar', was de teneur in de reacties.

De verhoudingen tussen China en Taiwan zijn gespannen. Op de openingsceremonie, waar Huang vlaggendraagster was, duidde de binnenlandse Chinese tv-regie Taiwan aan met een term die dat gebied als Chinees eigendom betitelt.

De Chinese organisatie houdt zich zoveel mogelijk op de vlakte over politieke zaken. Toch liet een Chinese woordvoerster zich op een persconferentie ontvallen dat er "maar één China is", waar Taiwan gewoon deel van is.

In Studio Peking vertelde China-deskundige Li'ao Wang naar aanleiding van de openingsceremonie over de verhoudingen tussen China en Taiwan.

'Je moet je bij China altijd afvragen: voor wie voeren zij dit toneelstuk op?'

In deze context viel dat zo onschuldig ogende filmpje van Huang dus helemaal verkeerd. Op alle boze reacties uit Taiwan reageerde ze met een quote uit de hit 'Shake it off' van Taylor Swift. 'Haters gonna hate.'

Huang legde uit dat ze er verder niks mee bedoeld had: ze droeg dat gekregen pak slechts als een teken van vriendschap voor haar Chinese collega.

Ook premier Taiwan reageert

Maar daarmee was de kous niet af. De kritiek kwam niet alleen van die online 'haters'. De Taiwanese sportbond merkte in een reactie op dat Huang voortaan beter met politieke gevoeligheden om moet gaan.

Nog strenger was de premier van Taiwan, die het ministerie van Onderwijs en Sport heeft opgeroepen een onderzoek in te stellen, zodat Huang een "gepaste straf" kan krijgen.

Huang is er vanmiddag op de sluitingsceremonie niet bij. Ze heeft Peking al verlaten en is bezig aan een trainingskamp in de Verenigde Staten, ongetwijfeld hopend dat het vermaledijde schaatspak niet nog meer kopzorgen geeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl