VS en Rusland blijven elkaar tegenspreken over troepen bij Oekraïense grens
Hoewel het Kremlin zegt dat Rusland een deel van zijn troepen terugtrekt uit het grensgebied met Oekraïne, is daar volgens de NAVO en de Verenigde Staten nog geen sprake van. Een topfunctionaris van het Witte Huis beweert zelfs dat er tot wel 7000 extra militairen aan de grens zijn gestationeerd. Volgens hem zijn de Russische berichten over een terugtrekking "onjuist".
Moskou blijft erbij dat de Russen juist militairen en materieel weghalen uit het grensgebied. Over drie tot vier weken zijn de militairen in West-Rusland weer terug op hun normale posities, zei de Russische ambassadeur in Ierland volgens persbureau Reuters.
Het Russische ministerie van Defensie zei eerder dat een deel van de troepenmacht het grensgebied heeft verlaten, omdat de militaire oefening in die regio is voltooid. Er is niet gezegd hoeveel militairen zouden vertrekken.
Rusland verspreidde deze video over de veronderstelde terugtrekking van materieel:
Het verplaatsen van tanks en soldaten is geen bewijs voor een terugtrekking, zegt NAVO-baas Jens Stoltenberg. Ook volgens hem is er nog geen bewijs dat Rusland echt militairen terughaalt. "Tot dusver is er nog geen deëscalatie." Stoltenberg zegt dit ook te kunnen bewijzen met satellietbeelden.
Rusland en de NAVO-lidstaten zijn al weken verwikkeld in een informatiestrijd rondom de opgelopen spanningen inzake Oekraïne. Volgens Washington kan Rusland elk moment het land binnenvallen. Moskou noemt dat nepnieuws en beticht het Westen van hysterie.
Cyberaanvallen
Ook Oekraïne zelf zegt nog geen tekenen te zien van een Russische aftocht. De Oekraïense minister van Defensie beroept zich daarbij op informatie van zijn inlichtingendiensten.
Zijn ministerie en een aantal banken werden deze week getroffen door een cyberaanval. Oekraïne spreekt van de grootste hackaanval ooit tegen het land en vermoedt dat Rusland erachter zit.
Rusland spreekt dat tegen. Volgens de VS valt nog niet te zeggen wie er verantwoordelijk is voor de cyberaanval. Bij de aanval zou een Nederlandse server zijn gebruikt. Die is op verzoek van de politie offline gehaald, meldt BNR.