Een Russische militaire oefening in Belarus op 12 februari
NOS Nieuws

Rusland haalt deel troepen bij de grens met Oekraïne weg

Een deel van de Russische troepen die zich aan de grens met Oekraïne bevinden, keert terug naar hun bases. Maar grootschalige oefeningen gaan wel door, schrijft het Russische persbureau Interfax op basis van een verklaring van het ministerie van Defensie. Deze aankondiging komt een dag voordat volgens Amerikaanse bronnen een aanval op Oekraïne zou kunnen beginnen en op de dag dat de Duitse bondskanselier Scholz president Poetin bezoekt.

"De eenheden van de zuidelijke en westelijke militaire districten, die hun taken hebben voltooid, beginnen met de verplaatsing naar hun militaire garnizoenen", zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Maar grootschalige oefeningen gaan dus door. "Vrijwel alle militaire districten, vloten en luchtlandingstroepen nemen eraan deel", citeert Interfax de woordvoerder.

Hoeveel militairen nu vertrekken, is niet duidelijk. Rusland heeft ongeveer 130.000 troepen dicht bij de grens met Oekraïne opgesteld. Ongeveer 30.000 van hen nemen deel aan militaire oefeningen in Belarus. Die oefeningen lopen af op 20 februari.

NAVO nog niet gerustgesteld

Secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg is nog niet helemaal zeker van een Russische terugtrekking. Hij waarschuwt dat het vertrek van militairen alleen niet voor een geruststelling zorgt. Volgens hem moeten dan ook de tanks, raketten en ander zwaar materieel worden teruggehaald. Anders "kunnen ze gemakkelijk binnen een paar dagen weer terug zijn" en blijft de dreiging dus bestaan.

Rusland en Belarus begonnen aan legeroefening, Westen kijkt gespannen toe

De VS waarschuwt al een tijd voor een dreigende Russische invasie in Oekraïne. Gisteren maakte de VS bekend dat het resterende Amerikaanse ambassadepersoneel uit Kiev vertrekt en naar Lviv wordt verplaatst, in West-Oekraïne, op zo'n 70 kilometer van de Poolse grens.

Het Kremlin doet de waarschuwingen over een aanstaande Russische inval af als "provocatieve speculaties" en "hysterie". Ook Oekraïne roept op tot rust.

President Zelensky vroeg afgelopen weekend aan journalisten of er bewijs is voor een ophanden zijnde oorlog. Zelf had hij dat nog niet gezien. Hoewel niet duidelijk is waarop het Witte Huis de dringende waarschuwing voor een dreigende inval baseert, besloten ook andere westerse landen de afgelopen dagen om hun ambassadepersoneel terug te trekken uit Kiev.

Gesprek Duitsland en Rusland

Het Nederlandse kabinet riep dit weekend Nederlanders op Oekraïne te verlaten. Volgens minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken is de situatie in Oekraïne verslechterd.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg, is kritisch over het terugtrekken van ambassadepersoneel uit Oekraïne. "Ik vind het een bedenkelijk teken richting de Oekraïense bevolking als men zijn eigen diplomaten vroegtijdig terugtrekt." Schallenberg was ook kritisch over de retoriek die uit Washington klinkt. Volgens hem heeft het conflict rond Oekraïne baat bij een gematigder toon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl