De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Schallenberg (l) met zijn ambtgenoten uit Slowakije en Tsjechië deze maand bij een bezoek aan Oekraïne
NOS Nieuws

Oostenrijk beklaagt zich over vertrek diplomaten uit Oekraïne

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg reageert kritisch op het terugtrekken van ambassadepersoneel uit Oekraïne. "Ik vind het een bedenkelijk teken richting de Oekraïense bevolking als men zijn eigen diplomaten vroegtijdig terugtrekt."

Schallenberg zei dat de Oostenrijkse diplomaten in Oekraïne "in deze instabiele fase" blijven zitten waar ze zitten, "zolang dat op een of andere manier te rechtvaardigen is". Oostenrijk is overigens geen lid van de NAVO.

Veel landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben ambassadepersoneel teruggehaald en zijn achtergebleven met een beperkte bezetting. Gisteravond werd bekend dat de achtergebleven Amerikaanse diplomaten de hoofdstad Kiev verruilen voor het meer westelijk gelegen Lviv, een stad die dicht bij de Poolse grens ligt.

Ook Nederland heeft ambassadepersoneel teruggetrokken. Er blijft "een minimale bezetting" aanwezig, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend. Medewerkers bieden vanuit Lviv noodhulp, zoals het verstrekken van noodvisa en of andere tijdelijke reispapieren.

Schallenberg uitte zich ook kritisch op de retoriek die uit Washington klinkt. De Amerikanen waarschuwen al dagen dat een Russische inval nog deze week kan plaatsvinden. President Biden sloot daarbij uit dat Amerikanen actief zullen meevechten aan de zijde van Oekraïne omdat daarmee sprake zou zijn van "een wereldoorlog". Volgens Schallenberg heeft het conflict rond Oekraïne baat bij een gematigdere toon, iets wat ook de Oekraïense premier Zelensky betoogt.

Schallenberg blikte in Oostenrijkse media ook vooruit op het bezoek van de Duitse bondskanselier Scholz aan Moskou. Scholz spreekt daar vandaag met president Poetin, nadat hij gisteren een bezoek had gebracht aan de Oekraïense premier Zelensky. Schollenberg sprak de verwachting uit dat Scholz duidelijk maakt aan Poetin dat er te praten valt, maar dat Rusland bij een militaire invasie van Oekraïne een zware politieke en economische prijs zal betalen.

Diplomatie

Gisteren leek het Kremlin het signaal af te geven dat het voorlopig bereid is verder te praten met het Westen. De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken was op de Russische televisie in overleg met president Poetin, en bracht hem de boodschap over dat de diplomatieke mogelijkheden nog niet zijn uitgeput. Het ging duidelijk om een georkestreerde boodschap, bedoeld voor zowel de Russen als het Westen.

Rusland eist dat de NAVO zich niet verder uitbreidt naar het oosten en dat het bondgenootschap zijn aanwezigheid in Oost-Europa afschaalt. Het Westen is bereid om te praten over het uitwisselen van informatie, maar benadrukt dat landen zelf bepalen of ze lid willen worden van het militaire bondgenootschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl