Oekraïeners met een gigantische vlag in het olympisch stadion in Kiev voor de dag van de eenheid
NOS Nieuws

Vlag uit in Oekraïne, ook voorzichtig optimisme bij de NAVO

De Oekraïense president Zelensky heeft vandaag uitgeroepen tot "dag van eenheid". Hij vroeg de bevolking om vanaf 09.00 uur de nationale vlag uit te hangen en het volkslied te zingen of te spelen. Hij deed dit op de dag waarop volgens Amerikaanse inlichtingen de Russische invasie zou beginnen.

Westerse landen houden nog steeds rekening met een invasie. De Amerikaanse president Biden zei gisteren in een televisietoespraak dat een invasie nog altijd mogelijk is. Hij benadrukte dat de Amerikanen nog niet zien dat de Russen hun enorme troepenmacht aan de Oekraïense grens afbouwen.

Rusland meldde gisteren en vandaag dat militairen die hebben meegedaan aan oefeningen in het gebied, terugkeren naar hun bases. Om hoeveel militairen het gaat en of er werkelijk troepen worden teruggetrokken, is niet bekend.

Vanochtend heeft het Russische ministerie van Defensie een video online geplaatst waarin tientallen tanks en militaire voertuigen te zien zijn. Volgens Rusland is op de beelden te zien hoe militairen vertrekken na een oefening op de geannexeerde Krim. De Oekraïense president Zelensky zegt tegen de BBC dat hij niet ziet dat de Russen zich terugtrekken. Volgens de Amerikanen bevinden zich 150.000 Russische militairen aan Oekraïense grenzen.

Op de beelden zijn tientallen militaire voertuigen te zien die op een trein gezet worden:

Rusland toont beeld van 'vertrekkende strijdkrachten'

President Poetin zei na een ontmoeting met bondskanselier Scholz gisteren dat hij niet uit is op oorlog. Voor Poetin is er ruimte voor gesprekken met het Westen over de Russische veiligheidseisen. Vandaag zitten de defensieministers van NAVO-landen bijeen om het hoogopgelopen conflict met Rusland te bespreken. Vanuit het bondgenootschap klinkt voorzichtig optimisme over een vreedzame uitweg.

Poetin wil de garantie dat Oekraïne geen lid van de NAVO wordt. Die kwestie moet nu worden opgelost, benadrukte hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl