NOS Sport

Op zijn 40ste is sprintgrootheid (en dopingzondaar) Gatlin echt klaar met atletiek

De Amerikaanse sprinter Justin Gatlin heeft op zijn 40ste verjaardag afscheid genomen van de sport. Gatlin, de olympisch kampioen van Athene 2004 op de 100 meter, schreef op Instagram een soort ode aan de atletiekbaan.

"Gedurende alle ups en downs, overwinningen en nederlagen, heb ik van je gehouden. De vlam is nu gedoofd, maar de liefde verdwijnt nooit", aldus Gatlin, die tijdens zijn carrière ook een lange dopingschorsing moest uitzitten.

NOS
Justin Gatlin neemt op Instagram afscheid van zijn 'geliefde atletiek'.

De Amerikaan veroverde in 2004 de olympische titel op het koningsnummer in 9,85 seconden. Ook op de 200 meter (brons) en de 4x100 meter (zilver) mocht Gatlin in Athene naar het podium.

Een jaar later pakte hij de wereldtitels op de 100 en 200 meter.

Doping

De sprinter werd in zijn lange carrière twee keer geschorst vanwege doping. Tussen 2006 en 2010 stond Gatlin aan de kant nadat hij positief was bevonden op testosteron. In die periode probeerde Gatlin een tweede carrière te maken als American football-speler.

Zo deed hij proeftrainingen bij de NFL-teams New Orleans Saints en Tampa Bay Buccaneers. "Ik bleef toch gezien worden als die atleet in plaats van speler. Dus besloot ik terug te gaan naar de sport, waarin ik ooit de koning was."

ANP
Justin Gatlin in zijn laatste seizoen als sprinter.

De Amerikaan hervond de aansluiting met de wereldtop. Bij de Spelen van Londen in 2012 en Rio de Janeiro in 2016 pakte Gatlin respectievelijk brons en zilver op de 100 meter. Hij scherpte zijn persoonlijk record op die afstand aan tot 9,74 seconden.

Gatlin klopt Bolt en wordt uitgefloten

Bij de WK van 2017 in Londen versloeg Gatlin de afzwaaiende olympisch kampioen Usain Bolt op de 100 meter. Hij werd vanwege zijn dopingverleden uitgefloten door de 60.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion.

In 2019 veroverde Gatlin nog zilver bij de WK in Doha. Een afscheid op de Spelen van Tokio zat er echter niet meer in. Gatlin wist zich niet te kwalificeren en besloot op zijn 40ste verjaardag te stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl