AFP
NOS SportAangepast

Gatlin verpest afscheidsfeest Bolt

Usain Bolt is in zijn allerlaatste individuele finale op een mondiaal titeltoernooi keihard verslagen. De Jamaicaanse sprintvedette kwam naar zijn afscheidsfeest bij de WK in Londen met slechts een missie: eigenaar blijven van de wereldtitel op de 100 meter. De 30-jarige sprinter werd verrassend verslagen door de Amerikaan Justin Gatlin.

De inmiddels 35-jarige Gatlin won de finale in 9,92 seconden en werd daarmee de oudste winnaar van WK-goud op de 100 meter in de geschiedenis. Het zilver was voor zijn jonge landgenoot Christian Coleman (9,94). Voor Bolt restte slechts brons in 9,95.

Het volgepakte London Stadium hield de adem in voor de eindstrijd. Bolt werd enthousiast begroet, Gatlin uitgefloten. De Amerikaan, de enige die Bolt de laatste jaren een nederlaag toebracht, heeft een dopingverleden. En daar wilden de Britten niets van weten.

Gatlin onttroont Bolt op 100 meter in spetterende WK-finale

De voormalig wereld- en olympisch kampioen was in de halve finales niet overtuigend, maar had in de eindstrijd een geweldig eindschot.

Zijn jonge landgenoot Christian Coleman, dit seizoen de snelste op de 100 meter, leek aanvankelijk nog de beste papieren te hebben. Gatlin had echter meer inhoud en sloeg nog net voor de finish toe. Coleman pakte uiteindelijk het zilver.

Bolt neemt over een week afscheid van de sport, met de 4x100 meter. Maar het had zaterdagavond moeten gebeuren. De Jamaicaan verloor in 2013 in Rome een keer van Gatlin, maar was in alle grote finales sinds 2008 de beste man. Alleen op de WK in 2011 in Daegu ging het mis op de 100 meter door een valse start.

Dit seizoen kwam Bolt met een race onder de 10 seconden naar Londen. In de finale was Coleman heel goed weg, Bolt en Gatlin hadden een achterstand bij de start. De Amerikaan had aan het einde nog een geweldige versnelling over, Bolt niet.

 • AFP
  Usain Bolt feliciteert Justin Gatlin met diens wereldtitel
 • AFP
  Justin Gatlin toont zijn respect voor Usain Bolt
 • AFP
  Usain Bolt zoekt na afloop van de 100 meter zijn fans op
 • AFP
  Usain Bolt bedankt het publiek in het atletiekstadion in Londen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl