Justin Gatlin wint bij de WK in Londen de 100 meter
NOS SportAangepast

Wereldkampioen Gatlin in opspraak bij dopingrel

Justin Gatlin is voor de zoveelste keer in zijn loopbaan in opspraak geraakt. De wereldkampioen op de 100 meter, die in 2001 en 2006 al een dopingschorsing uitzat, wordt genoemd in een dopingschandaal rond zijn trainer Dennis Mitchell en zijn voormalig manager Robert Wagner.

Mitchell zou bereid zijn geweest om aan undercoverjournalisten van de Britse krant The Telegraph verboden middelen te leveren en volgens Wagner zou de sprinter nog steeds aan de dopingmiddelen zitten. Gatlin ontkent dat hij weer verboden middelen zou gebruiken.

De internationale atletiekfederatie IAAF stelt een onderzoek in. "Deze beschuldigingen zijn zeer serieus", reageert IAAF-voorzitter Sebastian Coe. "Ik weet dat de integriteitscommissie deze zaak verder zal onderzoeken."

Gatlin onttroont Bolt op 100 meter in spetterende WK-finale

Undercoverjournalisten

The Telegraph zou in juli, voor de WK in Londen, undercoverjournalisten naar het trainingskamp van Gatlin in de Verenigde Staten hebben gestuurd. Ze zochten zogenaamd een coach die een acteur zou willen begeleiden die de rol van een atleet zou moeten spelen.

Wagner zou vervolgens hebben voorgesteld dat testosteron en groeihormonen konden helpen om in de juiste vorm te komen. De manager, die in het verleden ook werkte met atleten als Heike Drechsler en Ben Johnson, zou via een bevriende arts in Oostenrijk aan de juiste recepten kunnen komen. Hij wilde er 250.000 dollar (ruim 210.000 euro) voor hebben.

Dagelijkse kost

Volgens de Engelsen zou Wagner hebben gezegd dat doping voor hem dagelijkse kost was en zijn "specialiteit". Op de vraag van de journalisten of hij recent nog bij doping was betrokken, antwoordde hij "drie maanden geleden nog". Wagner noemde daarbij de namen van Gatlin en Mitchell als gebruikers van verboden middelen.

Gatlin heeft verklaard dat hij in 2015 voor het laatst met Wagner heeft samengewerkt. Hij ontsloeg maandag wel direct zijn trainer Dennis Mitchell. Die bleek in de reportage van The Telegraph bereid om de filmacteur te coachen en bood zelfs aan om dokters te regelen die de doping konden toedienen.

Mitchell, voormalig olympisch kampioen, kreeg in 1998 een schorsing aan zijn broek wegens te hoge testosteronwaarden. Hij sprak overigens tegen dat Gatlin weer aan de doping zou zitten.

Onderzoek

Ook het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft aangekondigd een onderzoek naar de sprinter en zijn begeleidingsstaf in te stellen. Gatlin onttroonde deze zomer Usain Bolt als wereldkampioen op de 100 meter. Het publiek bij de WK in Londen floot de Amerikaan uit wegens zijn dopingverleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl