AFP
NOS Sport

'Oudjes' Gatlin en Powell gaan sowieso door tot Spelen in 2021

Bij de Nederlandse dertigers Epke Zonderland en Kirsten Wild is er misschien nog twijfel over wel of niet doorgaan tot de Olympische Spelen van 2021, maar atleten Justin Gatlin (38) en Asafa Powell (37) zijn er zeker uit. Zij gaan door en twijfelden geen moment toen ze hoorden dat de Spelen een jaar werden verplaatst.

Gatlin is 39 jaar als de Spelen in Tokio beginnen. Zijn grootste concurrenten, onder wie Christian Coleman en Andre De Grasse, zijn op dat moment nog geen 27, maar de Amerikaan denkt niet dat ze daarom meer kans maken op olympisch goud.

"Ze zijn natuurlijk heel getalenteerd, maar in het sprinten draait het ook om wijsheid en geduld", aldus de winnaar van olympisch goud op de 100 meter in 2004.

Gatlin, die nooit openlijk sprak over stoppen met atletiek, had al in zijn hoofd om nog door te gaan tot de WK in 2021. "Eén jaar maakt voor mij het verschil niet. Ik pak nu zo veel mogelijk rust."

EPA
Asafa Powell in actie op de 100 meter

Ook Powell denkt nog niet aan stoppen. "Ik was er dit jaar klaar voor en zal er zeker ook volgend jaar klaar voor zijn." De Jamaicaan pakte in 2016 met de Jamaicaanse estafetteploeg olympisch goud op de 4x100 meter. Powell heeft daarnaast onder meer twee bronzen WK-medailles in zijn prijzenkast hangen.

De sprinter kijkt ernaar uit nog één keer een poging te doen om ook op een individueel nummer een olympische gouden medaille te veroveren. "Het wordt een uitdaging, maar ik heb nu nog langer de tijd om aan bepaalde aspecten van mijn sprint te werken."

'Anders nu Bolt er niet meer bij is'

De afgelopen drie Spelen (2016, 2012 en 2008) was het goud op de 100 meter sprint voor de ongenaakbare Usain Bolt. "Het is wel anders nu hij er niet meer bij is", aldus zijn landgenoot Powell. "Hij is gewoon een superster."

Gatlin en Powell kunnen in 2021 historie schrijven als een van hen het goud pakt in Tokio. De oudste olympisch kampioen op de 100 meter is Linford Christie. De Brit was op de Spelen van 1992 in Barcelona 32 jaar toen hij naar de titel sprintte. Gatlin is zelf de oudste medaillewinnaar op de kortste sprintafstand. Hij pakte op 34-jarige leeftijd het zilver in Rio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl