NOS Voetbal

De Jong (KNVB) over uitspraken FIFA-baas Infantino: 'Heeft ons verbaasd'

De Jong (KNVB) over uitspraken FIFA-baas Infantino: 'Ik was verbaasd'

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB was "verbaasd" over de uitspraken van FIFA-voorzitter Gianni Infantino over het aantal overleden arbeidsmigranten in Qatar, waar eind dit jaar het WK wordt gehouden.

Infantino bestreed twee weken geleden het onderzoek van The Guardian dat er in de tien jaar sinds de toewijzing van het WK aan Qatar, in 2010, meer dan 6500 arbeidsmigranten om het leven waren gekomen in het emiraat. "In werkelijkheid zijn er drie mensen overleden bij de bouw van stadions. Dat zijn er drie te veel", had Infantino gezegd.

"We hebben de cijfers van Infantino niet ter discussie gesteld, dat hebben we ook niet gedaan met die van The Guardian. Dat gaan we ook niet doen. Maar het heeft ons zeker verbaasd", vertelde De Jong donderdag.

Bekijk de uitspraken van FIFA-voorzitter Gianni Infantino:

FIFA-baas Infantino: 'Niet 6.500, maar 3 doden bij bouw stadions Qatar'

"Wij werken samen met mensen van de International Labour Organization (de internationale arbeidsorganisatie ILO, red.), met andere internationale vakbonden en Amnesty International aan een betere toekomst. Laten we ons daar vooral op concentreren. Maar het heeft ons ook verbaasd."

De Jong zegt dat collega's van de Europese voetbalbond UEFA die verbazing deelden. "We hadden bij de finale van het EK futsal mensen van de UEFA over de vloer. We hebben uitgebreid gesproken en iedereen deelt die verbazing. Het draagt niet bij aan wat we willen, namelijk betere arbeidsomstandigheden voor mensen die daar werken."

Op 31 maart is er een FIFA-congres in de Qatarese hoofdstad Doha. "Daar gaan we iedereen zien. Op en om het congres zal het zeker aan de orde komen", aldus de secretaris-generaal.

'Maatschappelijk bewust deelnemen'

De Jong vertelde dit net nadat hij was geland op Schiphol. Hij is met een delegatie in Qatar geweest om te kijken bij een hotel en een trainingsaccommodatie waar het Nederlands elftal mogelijk gaat verblijven tijdens het wereldkampioenschap.

Daar werd vooral gekeken naar hoe er wordt omgegaan met mensenrechten en arbeidsomstandigheden. "Wij hebben steeds gezegd dat we maatschappelijk bewust willen deelnemen aan het toernooi", aldus De Jong. "Dat houdt in dat we willen dat iedereen die daar werkt, dat onder goede omstandigheden doet."

'Wij hebben steeds gezegd dat we maatschappelijk bewust willen deelnemen'

De Jong zegt dat hij daar was met KNVB-collega's - "teammanager, dokter, inspanningsfysioloog, mensen van communicatie en veiligheid" - maar ook met vertegenwoordigers van de ILO en de Nederlandse ambassade.

"We hebben een uitgebreide checklist ingevuld, ondertekend en ingeleverd bij het hotel en daar zijn schriftelijke documenten bij aangeleverd om aan te tonen dat het daar goed op orde is. Dat werd ook erkend door de internationale vakbond."

Of dat ook geldt voor de bouw van het hotel, kan De Jong niet zeggen. "Dat zou door anderen bekeken moeten worden, maar ik denk dat het te ver is om te achterhalen."

"We kijken vooral vooruit: wat kunnen wij doen om het beter te maken? Daar hebben we goede afspraken over gemaakt met het hotelmanagement. We hebben toegezegd dat we een bezoek zullen brengen aan de woonverblijven van de mensen die daar werken wanneer we in maart terugkomen."

De KNVB bezocht het St. Regis Doha-hotel, dat op zo'n tien minuten rijden ligt van het mogelijke, nieuwe trainingscomplex en waarmee de bond nog onderhandelt om er eventueel te verblijven.

Over de faciliteiten van het trainingscomplex en het hotel was de secretaris-generaal in ieder geval zeer te spreken. "En dat moet ook, want we willen met Oranje een topprestatie leveren."

"Het is een mooi hotel aan zee met goede faciliteiten. Het trainingsveld zag er prachtig groen uit, als een biljartlaken. Maar er wordt gekeken of het voldoet aan alle wensen van de coach en de staf."

De Jong over mogelijk Oranje-hotel in Qatar: 'Mooi en met goede faciliteiten'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl