Infantino: 'Niet 6.500, maar 3 doden bij bouw stadions Qatar'
FIFA-baas Gianni Infantino bestrijdt dat er bij de bouw van de WK-stadions meer dan 6.500 arbeidsimmigranten om het leven zijn gekomen. "In werkelijkheid zijn er drie mensen overleden. Dat zijn er drie te veel", zei hij bij de Raad van Europa in Straatsburg, die de FIFA-preses uitnodigde.
Het vaststellen van het totale aantal slachtoffers onder arbeidsmigranten die door werkzaamheden voor het WK zijn omgekomen, is buitengewoon complex. Qatar registreert namelijk niet alle werkgerelateerde ongelukken. Een punt dat verbeterd moet worden, aldus een commissie van de Verenigde Naties, die eind vorig jaar een rapportage naar buiten bracht.
Uit dat onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie bleek dat er in 2020 vijftig bouwvakkers om het leven zijn gekomen in Qatar. Daarnaast raakten meer dan 500 mensen gewond en vonden er meer dan 35.000 kleinere ongelukken plaats.
Het aantal van 6.500 slachtoffers kwam begin vorig jaar naar buiten via The Guardian. Daarbij gaat het niet alleen om slachtoffers van ongelukken bij de bouw van stadions, maar ook bij de aanleg van onder meer wegen en hotels. Ook hitte en slechte woonomstandigheden eisten slachtoffers.
De krant sprak met bronnen in India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka, landen waar veel arbeidsmigranten vandaan komen. Over migranten uit andere landen, zoals de Filipijnen en Kenia, waren geen cijfers bekend.
Infantino spreekt de berichtgeving in de media tegen en heeft geen misstanden in Qatar kunnen constateren. "Met werk geven we mensen waardigheid. De arbeidsomstandigheden zijn dezelfde als in Europa."
'WK om de twee jaar redt levens'
De FIFA-voorzitter zei eerder al dat met een wereldkampioenschap voetbal om de twee jaar levens van vluchtelingen worden gered.
Het evenement, momenteel eens per vier seizoenen, zou volgens hem kansen creëren voor Afrikanen die zich nu in wankele boten op de Middellandse Zee begeven en daar soms verdrinken.
Volgens Infantino werden die uitspraken uit zijn verband gerukt en in de verkeerde context gebruikt.