FIFA-baas Gianni Infantino EPA

De FIFA gaat onderzoeken of een tweejaarlijks wereldkampioenschap voetbal haalbaar is, zowel voor mannen als vrouwen. De nationale federaties stemden daarmee in, tijdens een virtueel congres, met een meerderheid van 166 tegen 22. De WK's bij de mannen en vrouwen worden nu eens in de vier jaar gehouden.

Op dit moment worden de WK's afgewisseld met de continentale kampioenschappen, zoals de Europese titelstrijd. Ook worden 's werelds grootste sportevenementen, het WK voetbal en de Olympische Spelen, nooit in hetzelfde jaar gehouden.

Voetbal stabiel maken

Clubs die internationals moeten afstaan, vinden nu al dat spelers veel te zwaar worden belast. Desondanks wil FIFA-voorzitter Gianni Infantino niets uitsluiten. "We moeten deze discussie zonder vooroordelen ingaan. Het doel is het voetbal met het oog op de toekomst zo stabiel mogelijk te maken. Daarom moet ook dit bespreekbaar zijn."

Wanneer het onderzoek moet zijn afgerond, is niet bekend.

"Het uitgangspunt is niet: de kalender is vol, dus er verandert niets," vervolgde Infantino. "Het uitgangspunt is precies het tegenovergestelde. We beginnen met een blanco blad en staan open voor alle standpunten en meningen om de internationale kalender te verbeteren."

Infantino herhaalde ook zijn voornemen om een datum te vinden voor een uitgebreider WK voor clubs, met 24 teams, ondanks de weigerachtige houding van verschillende partijen. Ook hier vrezen clubs voor overbelasting.

De FIFA denkt dat een WK om de twee jaar interessanter is voor haar mediapartners. In een interview met Le Parisien in maart gaf voormalig Arsenal-coach Arsène Wenger, tegenwoordig directeur ontwikkeling van de FIFA, al aan het WK, EK en de andere continentale kampioenschappen om de twee jaar te willen organiseren.

Dit zou het einde betekenen van vriendschappelijke wedstrijden, een reorganisatie van de kwalificatierondes en een verschuiving van de continentale toernooien.

STER reclame