Louis van Gaal laat de FIFA-conferentie over de WK-plannen schieten
NOS Voetbal

Van Gaal laat FIFA-conferentie over tweejaarlijks WK schieten

Louis van Gaal doet deze week niet mee aan de videoconferenties met de FIFA. De wereldvoetbalbond nodigde de bondscoaches van alle landen uit om te praten over de plannen om het WK voortaan niet om de vier jaar maar om de twee jaar te organiseren. De sessies zijn dinsdag en donderdag.

"Wij laten de uitnodiging aan ons voorbijgaan", zegt een woordvoerder van de KNVB. "De KNVB vindt dat eerst de nationale bonden goed moeten worden ingelicht over deze ideeën." De Duitse bondscoach Hansi Flick doet ook niet mee aan de conferenties, liet de Duitse voetbalbond weten.

Infantino wil veranderingen

Het WK voetbal is nu nog om de vier jaar. FIFA-voorzitter Gianni Infantino speelt met het idee om het evenement eens in de twee jaar te laten plaatsvinden. "Er zijn veel voordelen aan verbonden. Zo geef je onder meer de kans aan meer landen om deel te nemen."

"Toen werd besloten het WK om de vier jaar te houden, zo'n honderd jaar geleden, telde de FIFA veertig landen. Het is tijd om de zaak te analyseren. Maar als we veranderingen doorvoeren, moet iedereen ervan profiteren", zei hij.

IOC maakt zich zorgen

De gesprekken worden geleid door Arsène Wenger. De oud-trainer van Arsenal is tegenwoordig hoofd internationale voetbalontwikkeling bij de FIFA. Naast de frequentie van de WK's worden volgens de wereldvoetbalbond verder onder meer thema's als de gezondheid van de spelers en het aantal interlandperiodes besproken.

De FIFA kreeg vorige week kritiek op de plannen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Olympische Zomerspelen zijn nu steeds tussen de WK's voetbal in en juist gepland in hetzelfde jaar als het EK voetbal. Het IOC riep de FIFA vorige week op tot een bredere raadpleging over de plannen.

"Uit de vergadering kwam naar voren dat een aantal internationale federaties, nationale voetbalbonden, clubs, spelers, spelersorganisaties en coaches hun sterke bedenkingen en zorgen hebben geuit over de plannen om meer inkomsten te genereren voor de FIFA", aldus het IOC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl