Abdullah Ibhais
NOS NieuwsAangepast

Medewerker WK Qatar die het opnam voor arbeidsmigranten krijgt drie jaar cel

Een voormalig medewerker van de organisatie van het WK voetbal in Qatar is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, melden verschillende media. Abdullah Ibhais heeft herhaaldelijk kritiek geuit op de werkomstandigheden van arbeidsmigranten.

Onder meer correspondenten van RTL Nieuws en het Noorse voetbalblad Josimar waren aanwezig in de rechtszaal in de hoofdstad Doha. Beiden zeggen dat het vonnis werd voltrokken zonder dat Ibhais daarbij aanwezig was. Alleen zijn vrouw zat in de zaal.

Ibhais is veroordeeld zonder enige vorm van bewijs, zegt de journalist van Josimar. Correspondent Olaf Koens van RTL Nieuws zegt dat hij nog niet eerder zo snel een veroordeling heeft gezien. "Ik kreeg het idee dat de rechter geen enkele moeite nam om zich te verdiepen in de details van deze zaak."

De autoriteiten in Qatar hebben de veroordeling schriftelijk bevestigd. Het land stelt dat Ibhais is veroordeeld voor verduistering van staatsfondsen. "Dat is een ernstig misdrijf en dit wordt weerspiegeld in de beslissing van de rechtbank", zo staat in de verklaring.

De autoriteiten stellen dat er "een overvloed aan sterk en geloofwaardig bewijsmateriaal" is tegen Ibhais. Hij zou om steekpenningen hebben gevraagd om zo "de uitkomsten van een door de staat gefinancierd inkoopproces te beïnvloeden". Zonder daarover uit te weiden, zegt de staat dat het bewijs uitgebreide details bevat over het misdrijf.

Qatar zegt in "de sterkst mogelijke bewoordingen" te verwerpen dat de uitspraak tegen Ibhais is "beïnvloed door andere factoren".

Hongerstaking

Voormalig mediamanager Ibhais van het WK voetbal werd in 2019 opgepakt, nadat duizenden arbeiders het werk hadden neergelegd. De medewerkers uit verschillende landen kregen al maanden niet betaald voor hun werk. Ibhais vond dat zij eerst uitbetaald moesten worden voordat ze weer aan de slag gingen. En hij vond dat daar openlijk over gecommuniceerd moest worden.

In april van dit jaar werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, omdat hij volgens de Qatarese autoriteiten "een bedreiging was voor de nationale veiligheid". Voor die aantijgingen is volgens Josimar geen bewijs gevonden.

Mensenrechtenorganisaties stellen dat hij veroordeeld is vanwege zijn kritiek op de arbeidsomstandigheden van buitenlandse werkers. De rechter verbood zijn advocaat om Ibhais in de rechtszaal te verdedigen.

Ibhais mocht de beroepszaak thuis bij zijn vrouw en kinderen afwachten. Half november werd hij weer opgepakt en sindsdien is hij in hongerstaking. Tegen familieleden zou hij hebben gezegd in hongerstaking te blijven totdat zijn onschuld is bewezen. "Ik ga nog liever dood", tekent Josimar op.

Hij werd opgepakt vlak voordat hij een interview zou geven aan twee Noorse journalisten. Die werden kort daarna ook aangehouden en het land uitgezet. Naar eigen zeggen is zijn situatie in de gevangenis "een hel" en moet hij zijn cel delen met 25 anderen.

Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr was in Qatar en maakte deze reportage over de arbeidsomstandigheden van buitenlandse werkers:

Hervorming of uitbuiting? Zo gaat het met arbeidsmigranten Qatar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl