NOS NieuwsAangepast

Zes relschoppers Coolsingel veroordeeld tot maximaal één jaar cel

Zes mannen die vorig jaar november deelnamen aan rellen op de Coolsingel in Rotterdam zijn vandaag veroordeeld. De rechter legde tot maximaal een jaar celstraf op.

Voorafgaand aan de rellen op 19 november was op sociale media een protest aangekondigd tegen de coronamaatregelen en het voorgenomen 2G-beleid van het kabinet. Dat protest liep uit de hand: enkele honderden relschoppers staken onder meer zwaar vuurwerk af en gooiden met voorwerpen richting agenten. De politie werd in het nauw gedreven en besloot gericht te schieten.

Uiteenlopende straffen

Een 21-jarige verdachte kreeg van de rechtbank de hoogste straf: twaalf maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. Hij gooide die avond met onder meer stoeptegels naar agenten. Een 30-jarige man is veroordeeld tot een celstraf van tien maanden, waarvan drie voorwaardelijk voor het vernielen van politieauto's.

Zo ging het eraan toe tijdens de rellen in Rotterdam:

Zo ging het eraan toe tijdens de rellen in Rotterdam

Een 34-jarige man die werd vervolgd voor het slaan van een agent met een ijzeren staaf is vrijgesproken van poging tot doodslag. De rechtbank achtte poging tot zware mishandeling wel bewezen en veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan twee voorwaardelijk. "Hij heeft weliswaar naar het lichaam en hoofd gezwaaid, maar hoe hard en hoog staat niet vast", aldus de rechtbank.

Twee andere verdachten zijn veroordeeld tot celstraffen van zes en negen maanden, waarvan beide drie maanden voorwaardelijk. Een 18-jarige man is veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van vier maanden en een taakstraf van 150 uur.

Zeker vijf veroordeelde relschoppers moeten de politie schadevergoedingen tot 5000 euro betalen. Daarnaast moeten drie daders 500 euro betalen aan het schadefonds geweldsmisdrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl