NOS Nieuws

Wekdienst 8/2: Half miljoen Nederlanders verliezen groene vinkje • Macron praat met president Oekraïne

Goedemorgen! Mensen die negen maanden terug, of langer geleden hun laatste prik hebben gekregen, raken hun groene vinkje in de CoronaCheckApp kwijt. En de Franse president Macron praat met de Oekraïense president Zelensky over de gespannen situatie tussen Oekraïne en Rusland.

Eerst het weer. Vandaag valt overal van tijd tot tijd wat lichte regen, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Met een stevige zuidwestenwind en maxima van 10 tot 12 graden is het ronduit zacht voor de tijd van het jaar.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Mensen die negen maanden terug, of langer geleden, hun laatste vaccin hebben gekregen, raken hun groene vinkje in de CoronaCheckApp kwijt. Een half miljoen Nederlanders zonder boosterprik hebben dus vanaf vandaag geen geldige QR-code meer.
  • De Franse president Macron praat, in navolging van zijn bezoek gisteren aan de Russische president Poetin, met de Oekraïense president Zelensky over de situatie in het Oost-Europese land.
  • Via een livestream op de website en de app van de NOS is het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam te volgen. Onder meer de Nederlander Tallon Griekspoor speelt om 11.00 uur tegen de Rus Aslan Karatsev.

Wat heb je gemist?

Bij Ajax heerst een "haantjescultuur" en kunnen vrouwen grensoverschrijdend gedrag niet bespreekbaar maken. Dat schrijft NRC op basis van gesprekken met elf vrouwelijke (oud-)medewerkers van de club.

Aanleiding voor de gesprekken zijn meldingen van grensoverschrijdend gedrag over voormalig directeur voetbalzaken Marc Overmars, die daarom zondagavond zijn functie bij de voetbalclub neerlegde. Overmars zou aan een vrouwelijke ondergeschikte onder andere meerdere dickpics hebben gestuurd, foto's van zijn geslachtsdeel. Ook zou hij zich aan meerdere vrouwen hebben opgedrongen, door op een dwingende manier in WhatsApp-berichten te vragen wat ze deden, met wie ze waren en wat ze droegen.

Het wangedrag van Overmars was op meerdere afdelingen van de voetbalclub bekend. Er werd al jaren over "gefluisterd", schrijft NRC. Door sommige medewerkers werd Overmars daarom "geilneef" genoemd.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Op het kleine Russische eiland Koljoetsjin is een verlaten dorpje rond een voormalig weerstation overgenomen door ijsberen. Fotograaf Dmitri Koch maakte op het eiland, in het uiterste noordoosten van Rusland, deze bijzondere foto's en drone-opnamen.

"Het was erg gevaarlijk om het eiland op te gaan":

IJsberen nemen Russisch dorpje over

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl