Marc Overmars (r.) en algemeen directeur Edwin van der Sar
NOS NieuwsAangepast

'Bij Ajax heerst cultuur van 'haantjesgedrag' en 'apenrots''

Bij Ajax heerst een "haantjescultuur" en kunnen vrouwen grensoverschrijdend gedrag niet bespreekbaar maken. Dat schrijft NRC op basis van gesprekken met elf vrouwelijke (oud-)medewerkers van de club.

Aanleiding voor de gesprekken zijn meldingen van grensoverschrijdend gedrag over voormalig directeur voetbalzaken Marc Overmars, die daarom zijn functie bij de voetbalclub heeft neergelegd.

Overmars zou aan een vrouwelijke ondergeschikte onder andere meerdere dickpics hebben gestuurd, foto's van zijn geslachtsdeel. Ook zou hij zich aan meerdere vrouwen hebben opgedrongen, door op een dwingende manier in WhatsApp-berichten te vragen wat ze deden, met wie ze waren en wat ze droegen.

Het wangedrag van Overmars was op meerdere afdelingen van de voetbalclub bekend. Er werd al jaren over "gefluisterd", schrijft NRC. Door sommige medewerkers werd Overmars daarom "geilneef" genoemd.

Seksistische cultuur

De vrouwen die in NRC hun verhaal doen, komen anoniem aan het woord uit vrees voor de mogelijke gevolgen voor hun baan. Die machtsverhouding is ook de reden dat ze binnen de club geen melding maakten van ongewenst seksueel getint gedrag. Als een enkeling wel een misstand wil melden, vindt ze geen gehoor, schrijft de krant.

"Seksisme zit in de cultuur van de club", zegt een van de Ajax-medewerksters. Er worden stereotiepe grappen over vrouwen gemaakt, en er worden stiekem foto's van hen gedeeld, hoort de krant. "Je moet als vrouw bij Ajax een dubbele huidlaag hebben. Als je dat niet hebt, wordt het spannend", concludeert een ander.

Marjan Olfers doet voor de Vrije Universiteit Amsterdam veel onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de sport. Ze heeft verschillende vragen bij het persbericht dat Ajax naar buiten bracht over het vertrek van Marc Overmars:

Olfers: 'Mijn eerste gevoel was: dit is een vlucht naar voren van Ajax'

Overmars is niet de enige die zich aan wangedrag schuldig heeft gemaakt. In het NRC-artikel vertelt een vrouw over een bericht dat ze van een speler kreeg, waarin stond dat hij met haar "een hokje" wilde opzoeken.

Het Parool meldt ook dat Overmars ongewenste dickpics heeft gestuurd naar een vrouwelijke medewerker. Ook heeft hij "stalkingachtig gedrag" jegens haar vertoond, aldus de krant.

Een melding hierover zou bij Ajax zijn binnengekomen nadat algemeen directeur Van der Sar op 25 januari een e-mail had gestuurd naar de medewerkers van de voetbalclub. Daarin stond waar zij terechtkonden als zij te maken hadden gekregen met grensoverschrijdend gedrag. De mail volgde enkele dagen na de onthullingen van BOOS over seksueel wangedrag en misbruik bij RTL-programma The Voice of Holland.

Dit is wat we weten over de onthullingen bij The Voice:

Bom gebarsten bij The Voice of Holland, dit speelt er

Overmars en Ajax hebben nog niet op de berichtgeving in Het Parool en NRC gereageerd. In een persverklaring die op de website van Ajax is verschenen, schrijft Overmars dat hij zich niet goed realiseerde dat hij grenzen had overschreden. "Ik bied mijn excuses aan. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat."

Oud-profvoetballer

De 48-jarige Overmars won als speler in 1995 met Ajax de Champions League. In 2012 werd hij directeur voetbalzaken bij de Amsterdamse club. Voor die functie werd hij in december nog herbenoemd voor een nieuwe termijn die tot 2026 zou lopen.

Als directeur voetbalzaken werkte hij nauw samen met algemeen directeur Edwin van der Sar en trainer Erik ten Hag. De drie werden door velen als ijzersterk trio gezien vanwege de successen die Ajax de laatste jaren heeft geboekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl