Ook in Den Bosch gebruikte arts eigen sperma bij vruchtbaarheidsbehandeling
In het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch heeft een oud-gynaecoloog tussen 1977 en 1985 zijn eigen sperma gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Dat deed hij zonder de wensouders hierover te informeren, meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) waarin het Carolus Ziekenhuis opging. Het is de vierde vruchtbaarheidsarts in Nederland van wie is bewezen dat hij vrouwen zonder toestemming insemineerde met eigen zaad.
De arts, die Henk Nagel heet, heeft op die manier zeker één kind verwekt. De zaak kwam aan het rollen nadat vorig jaar een donorkind zich in het ziekenhuis had gemeld met het vermoeden een kind te zijn van Nagel. Dat meldde de Volkskrant vanochtend.
Nagel werkte mee aan dna-onderzoek en daaruit bleek dat hij de biologische vader is. "Voor het donorkind dat zich heeft gemeld en de moeder is de impact van deze onderzoeksuitkomst begrijpelijkerwijs groot. Want de relatie met je ouders of je kinderen is een van de meest belangrijke en waardevolle in het leven", staat in een verklaring van bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting op de website van het ziekenhuis.
Het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ingelicht. Mensen die zich door Nagel hebben laten behandelen, kunnen zich bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis melden. "Mochten donorkinderen of ouders daar behoefte aan hebben, dan gaan wij graag persoonlijk met hen in gesprek zodat wij kunnen nagaan wat wij voor hen kunnen betekenen", zegt Buiting. Hij noemt de werkwijze van de oud-gynaecoloog onbegrijpelijk. "Het schaadt het vertrouwen van de patiënt."
Bekijk hier de verklaring van de bestuursvoorzitter:
Nagel heeft aan het JBZ verklaard het "enkele keren gedaan te hebben". In die periode was hij de enige gynaecoloog die zich in het ziekenhuis bezighield met kunstmatige inseminatie. Buiting kondigt een onderzoek aan "om te kijken wat er allemaal aan de hand is geweest en we halen daarbij de onderste steen boven".
Volgens het ziekenhuis was er in die tijd geen regelgeving rondom donorconceptie, "maar ook toen was het medisch ethisch gezien onjuist om eigen zaad te gebruiken zonder toestemming en zonder ouders te informeren". Sinds 1994 worden er in het JBZ geen behandelingen met donorzaad meer gedaan.
Het dna-profiel van de arts is opgenomen in de databank van Fiom, een specialist bij afstammingsvragen. Tot nu toe zijn er geen matches gevonden, zegt het ziekenhuis. Iedereen die wil weten of Nagel mogelijk hun biologische vader is, kan zich kosteloos aanmelden bij Fiom.
Nagel is niet de enige arts die dit heeft gedaan. Vorige week bleek dat een gynaecoloog van het voormalige Elisabeth Ziekenhuis in Leiderdorp zeker 21 kinderen verwekte bij vrouwen die dachten dat ze met sperma van een anonieme donor werden geïnsemineerd.
En eind 2020 maakte het Isala Ziekenhuis in Zwolle bekend dat de inmiddels overleden gynaecoloog Jan Wildschut zijn eigen zaad gebruikte tussen 1980 en 1994. Hij heeft minstens 47 nakomelingen. Ook Jan Karbaat verwekte met zijn eigen sperma kinderen: het ging om zeker zeventig kinderen in zijn eigen kliniek.
Voor 2004 was anoniem sperma doneren nog toegestaan. Wie sindsdien verwekt is, heeft het recht om te weten wie de donorvader is.