Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Leidse arts gebruikte eigen zaad bij vruchtbaarheidsbehandelingen

Een Leidse gynaecoloog heeft tussen 1973 en 1986 bij vruchtbaarheidsbehandelingen ten minste 21 kinderen verwekt met zijn eigen zaad. Dat meldt Alrijne Ziekenhuis. De arts, Jos Beek, werkte 25 jaar lang in het Elisabethziekenhuis in Leiderdorp dat later is opgegaan in Alrijne. "De manier waarop deze arts destijds heeft gehandeld is onacceptabel", zegt ziekenhuisbestuurder Peter Jue tegen Omroep West.

De zaak kwam aan het rollen nadat de organisatie Fiom had ontdekt dat er dna-matches waren bij 21 kinderen. Het Fiom helpt mensen bij het vinden van hun biologische familie als daar vragen over zijn.

Onderzoek wees uit dat de 21 allemaal waren geboren nadat hun moeders in het toenmalige Elisabethziekenhuis onder behandeling waren geweest bij gynaecoloog Beek. Toen na verder onderzoek bleek dat hun dna matchte met het dna van een van de 'officiële' kinderen van Beek werd het ziekenhuis ingelicht. Dat was afgelopen zomer.

Hoeveel patiënten de gynaecoloog in Leiderdorp heeft behandeld, is bij het ziekenhuis niet bekend. Jue zegt dat alle dossiers zijn vernietigd. "Maar wij sluiten niet uit dat er mogelijk nog tientallen afstammelingen van Jos Beek worden ontdekt. Wij roepen daarom iedereen op die door deze gynaecoloog is behandeld zich te melden."

Het is enorm emotioneel voor kinderen als ze horen dat ze zijn verwekt met het zaad van de arts.

Peter Jue, Alrijne ziekenhuis

"Wij schrokken enorm toen we dit voor de eerste keer hoorden", zegt bestuurder Jue. "Schrik voor de kinderen die dit betrof en natuurlijk ook schrik voor de ouders."

Jos Beek gebruikte zijn sperma, voor zover nu bekend, bij behandelingen van vrouwen die zwanger probeerden te worden met sperma van anonieme donors. "Het is enorm emotioneel voor kinderen als ze horen verwekt te zijn met zaad van de arts."

Beek werkte van 1973 tot 1998 bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Hij overleed in 2019.

"Toen deze zaak bij ons bekend werd, zijn we direct in gesprek gegaan met de kinderen en de ouders om te horen welke vragen zij hebben. Ze willen weten wat er is gebeurd en hoe het heeft kunnen gebeuren", zegt Jue.

Volgens de bestuurder stonden vruchtbaarheidsbehandelingen begin jaren 70 van de vorige eeuw nog in de kinderschoenen. "Je moet je voorstellen dat behandelingen met donorzaad opkwamen. Er was nauwelijks regelgeving en artsen konden veel meer hun eigen gang gaan dan tegenwoordig. Er was toen veel minder toezicht dan nu en dat kan ertoe geleid hebben dat dit is gebeurd."

Het Alrijne Ziekenhuis heeft aan deskundige Didi Braat gevraagd de zaak-Beek te onderzoeken. Braat is emeritus hoogleraar gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde bij het Radboudumc. Ze deed eerder ook onderzoek naar de handelwijze van Jan Wildschut. Ze is begin januari begonnen met het onderzoek dat rond de zomer moet zijn afgerond.

Advertentie via Ster.nl