Spermadokter Jan Wildschut

Vijftig meldingen na oproep over 'Zwolse spermadokter'

Door een oproep van het Isala ziekenhuis in Zwolle, gericht aan patiënten van vruchtbaarheidsarts Jan Wildschut, zijn er 50 meldingen binnengekomen. Wildschut verwekte ten minste 47 donorkinderen met zijn eigen sperma.

Bij Stichting FIOM hebben zich deze week, na deze oproep en berichten over de gynaecoloog Jos Beek, 53 donorkinderen en 8 donoren gemeld. Dat zegt de stichting tegen Nieuwsuur. Normaal gesproken komen er per maand zo'n dertig aanmeldingen voor de DNA-databank binnen.

Ze worden ingeschreven in een databank van het FIOM, die gespecialiseerd is in afstammingsvraagstukken. Hier zit DNA van zowel donoren als van donorkinderen. Bij een match weten donorkinderen of ze halfbroers of halfzussen hebben en in sommige gevallen komt daar ook uit naar voren wie hun biologische vader is.

Het Isala ziekenhuis in Zwolle, waar Jan Wildschut zich van 1981 tot en met 1993 bezighield met 'Kunstmatige Inseminatie Donorsperma' (KID) en met 'Kunstmatige Inseminatie met Eigen sperma' (KIE), deed die oproep op haar eigen site en in kranten. Het ziekenhuis wil in kaart brengen om hoeveel kinderen het gaat, zegt Ina Kuper, directeur van het Zwolse ziekenhuis.

We kunnen niet alle 14.000 patiënten die hij heeft behandeld een brief sturen

Ina Kuper, directeur Isala ziekenhuis

Net als Jos Beek en eerder al Jan Karbaat verwekte Wildschut kinderen met zijn eigen sperma. Stichting Donorkind zei eerder deze week dat deze drie zaken pas het 'topje van de ijsberg' zijn. De stichting wil dan ook een groot, onafhankelijk onderzoek naar de praktijken van artsen en gynaecologen tot 2004. Sindsdien is anonieme donatie verboden.

Ina Kuper, lid van de Raad van Bestuur van het Isala-ziekenhuis zegt die geluiden ook te horen. "Ik weet dat er onder donorkinderen andere namen van artsen circuleren. Maar wij zijn niet op de hoogte van die namen."

In zijn periode bij het Sophia ziekenhuis (de voorloper van het Isala ziekenhuis, red.) behandelde Wildschut zo'n 14.000 patiënten. Het ziekenhuis gaat niet al die patiënten een brief sturen. Gericht zoeken werkt beter, zegt Kuper. "Bovendien is het bijvoorbeeld ook niet zeker of in al die 14.000 gevallen ook sprake is van een geslaagde zwangerschap en kinderen hebben ook het recht om het niet te weten."

Geen gevallen bekend uit Leiden

Wildschut werkte ook bij het Academisch Ziekenhuis Leiden, nu LUMC. Daar zijn vooralsnog geen meldingen binnengekomen. Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat ze geen aanleiding zien om nu een nieuwe oproep te doen aan donorkinderen om zich te melden. " Wij zien in de respons bij Isala geen aanleiding om alsnog actief een oproep te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl