Amsterdammer Dijksteel stunt met Middlesbrough in FA Cup op Old Trafford

Anfernee Dijksteel. Goed mogelijk dat je die naam voor het eerst hoort. Maar die Dijksteel speelde vrijdagavond met Middlesbrough wel mooi op Old Trafford tegen Manchester United.

Sterker, Middlesbrough zorgde voor een gigantische stunt in de vierde ronde van de FA Cup. Na een eindeloze strafschoppenserie trok de club uit het Championship aan het langste eind.

Anfernee Dijksteel

Dat de 25-jarige Dijksteel tot nu toe onder de radar is gebleven van de meeste voetballiefhebbers is niet zo gek. Hij speelde slechts een jaartje in de jeugd van Excelsior en heeft verder een flink aantal amateurclubs achter zijn naam.

Als speler van het Amsterdamse AFC nam hij in 2015 deel aan een talentendag van sportmerk Nike en belandde zo bij de Nike Academy in Londen. Tijdens een oefenduel met Charlton Athletic maakte hij zoveel indruk, dat hij een kans kreeg bij de beloften van de club die toen nog op het tweede niveau acteerde in Engeland.

Charlton degradeerde, maar zo kreeg Dijksteel wel de kans om zich in de kijker te spelen als rechtsback. Hij schopte het zelfs tot Wembley, waar hij met Charlton promotie bewerkstelligde dankzij een heel laat doelpunt in blessuretijd tegen Sunderland.

Nieuw hoogtepunt

Dijksteel zelf verkaste na die finale op Wembley naar Middlesbrough, dat ruim twee miljoen euro over had voor de Nederlander. Inmiddels staat zijn teller bij de nummer zeven van het Championship al op 59 duels. Maar het was de 60ste die Dijksteel niet snel meer zal vergeten.

Al zag het daar aanvankelijk niet naar uit.

Anfernee Dijksteel houdt Jadon Sancho van de bal in het FA Cup-duel van Middlesbrough tegen Manchester United.

Zo zat Dijksteel binnen twee minuten al op de eerste rang bij een fraaie lob van Jadon Sancho. De aanvaller kreeg de bal na een misverstand tussen doelman Joe Lumley en verdediger Dael Fry en mikte op de bovenkant van de lat.

Kort daarna liet ook Cristiano Ronaldo zijn klasse zien met een knappe omhaal, maar nu stond Lumley op de goede plek.

Dijksteel veroorzaakt strafschop, Ronaldo mist

Na een minuut of twintig kon uitgerekend Dijksteel wel door de grond zakken. De verdediger gleed namelijk onhandig uit in de eigen zestien en landde op de hakken van Paul Pogba, die zijn eerste wedstrijd speelde sinds het Champions League-duel met Atalanta Bergamo op 2 november 2021.

Schuldbewust accepteerde Dijksteel de sanctie (een strafschop), maar kon toch opgelucht ademhalen. Ronaldo mikte de strafschop namelijk rakelings naast de paal.

• AFP
    Cristiano Ronaldo mikt de strafschop in het FA Cup-duel met Middlesbrough naast.
  • Reuters
    Cristiano Ronaldo baalt na zijn gemiste strafschop tegen Middlesbrough.

Even later viel de 1-0 alsnog, toen Sancho knap raak schoot van buiten het strafschopgebied. Daarna bleef het eenrichtingsverkeer naar het doel van Middlesbrough, maar wonder boven wonder bleef een grotere achterstand de Noord-Engelse club bespaard.

Middlesbrough slaat terug

In de tweede helft veranderde het beeld van de wedstrijd compleet. Middlesbrough gooide de schroom van zich af en kreeg opeens kansen. Na ruim een uur leverde dat zelfs de gelijkmaker op van Matt Crooks, die scoorde tegen zijn jeugdliefde.

De VAR keek nog wel naar de onhandige aanname van Duncan Watmore, voordat hij Crooks in staat stelde binnen te schuiven. Watmore raakte de bal namelijk met de arm. Omdat er geen opzet in het spel was en Watmore niet zelf de maker van het doelpunt was, zag de arbitrage dat echter door de vingers.

Daarna kreeg Middlesbrough nog een goede kans, maar al gauw nam United het heft weer in handen. Dat leverde een levensgrote kans op voor Bruno Fernandes, die de bal niet in het lege doel wist te schuiven na een zwakke pass van doelman Lumley. De Portugees raakte de buitenkant van de paal.

Strafschoppen

Na 90 minuten stond het nog altijd 1-1 en ook in de verlengingen werd niet gescoord. En dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. De eerste werd benut door Paddy McNair, oud-speler van Manchester United maar nu in dienst van Middlesbrough.

Daarmee zette hij de toon, want de volgende vijftien strafschoppen werden allemaal benut. Ook Ronaldo liet zich geen tweede keer kennen en ramde de bal hard in de kruising.

De spelers van Manchester United in spanning tijdens de strafschoppenserie tegen Middlesbrough.

Pas bij de zestiende strafschop ging het mis. De 19-jarige Zweed Anthony Elanga, invaller bij Manchester United, hield zijn zenuwen niet in bedwang en mikte de bal hoog over.