Kieran Trippier
NOS Voetbal

Ambitieus en steenrijk Newcastle struikelt over derdeklasser in FA Cup

Los van de discussie over de herkomst van zijn financiële middelen is nog maar eens duidelijk geworden dat Newcastle United wel een kwaliteitsinjectie kan gebruiken. Zaterdagmiddag ging de recent door het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië overgenomen club in de FA Cup ten onder tegen het nietige Cambridge United: 0-1.

Dankzij een treffer van Joe Ironside verliet Cambridge, uitkomend op het derde Engelse niveau, Newcastle met een verrassende overwinning. Ook omdat doelman Dimitar Mitov enkele puike reddingen verrichtte.

Wat de bekernederlaag voor Newcastle United des te beschamender maakte, was de startopstelling van de Magpies. Met onder anderen Kieran Trippier in de basis, de eerste maar naar verwachting zeker niet de laatste aankoop van deze transferperiode, was Newcastle op volle oorlogssterkte aangetreden.

Het bleek niet genoeg om de nummer 16 van de League One te verslaan, en eigenlijk past dat wel bij het seizoen dat Newcastle United tot dusver beleeft. Hoewel de club sinds kort tot de superrijken van het mondiale voetbal behoort, staat Newcastle voorlaatste in de Premier League.

De Saudische clubvoorzitter Yasir Al-Rumayyan (links) kijkt toe

Nu de transferperiode open is, moet de weg omhoog worden ingeslagen. Met hulp van een flinke kwaliteitsinjectie, waarvan de komst van Engels international Trippier het begin moet zijn. Maar het treffen met Cambridge United heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat Newcastle van ver moet komen.

Chelsea maakt geen fout

Anders dan Newcastle schopte Leicester City het wel tot de volgende ronde van de FA Cup. De titelhouder won thuis eenvoudig van Watford (4-1). Chelsea, de verliezend finalist van vorig seizoen, bekert door na een 5-1 zege op Chesterfield, dat uitkomt op het vijfde niveau.

Voor de club uit Londen scoorde onder anderen Hakim Ziyech. De oud-speler van Ajax zorgde vanaf elf meter voor de 5-0. De eretreffer van de bezoekers, die in de slotfase werd gemaakt door de Nederlands-Ghanese speler Akwasi Asante, werd echter het uitbundigst gevierd.

De spelers van Chesterfield vieren de eretreffer van Akwasi Asante (tweede van links)

Ook bij tenminste één speler van Chelsea zal het bekerduel op Stamford Bridge in de herinnering blijven hangen. Lewis Baker maakte zijn eerste minuten in het shirt van The Blues sinds zijn debuut in de hoofdmacht, liefst acht jaar geleden.

Baker werd in de tussenliggende periode verhuurd aan acht verschillende clubs, waaronder Vitesse, maar behoorde nooit meer tot de wedstrijdselectie van Chelsea. Tot zaterdagavond, toen het lange wachten een half uur voor het einde van de wedstrijd werd beloond met een invalbeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl