Eddie Howe in 2019 als trainer van Bournemouth op bezoek bij Newcastle United Reuters

Newcastle United, sinds vorige maand de rijkste voetbalclub ter wereld, heeft een nieuwe trainer: Eddie Howe. De Engelsman is de opvolger van Steve Bruce, die de club twee weken na de overname door een Saudisch investeringsfonds "met wederzijdse instemming" verliet.

De 43-jarige Howe was hiervoor coach van Bournemouth, dat hij van de onderste regionen van de League Two (het vierde profniveau) naar de Premier League leidde. Hij stapte vorig jaar zomer op na de degradatie van Bournemouth uit de hoogste Engelse divisie. Howe heeft in Newcastle een contract getekend tot medio 2024.

'Overmars niet naar Newcastle'

Na het vertrek van trainer Bruce werden als opvolger onder anderen Unai Emery, Antonio Conte, Brendan Rodgers, Frank Lampard en Steven Gerrard genoemd. Ook de naam van Erik ten Hag kwam voorbij, aangezien Newcastle zijn pijlen eveneens zou hebben gericht op Marc Overmars als mogelijke nieuwe technisch directeur.

Maar volgens het Engelse voetbalmedium The Athletic heeft de directeur voetbalzaken van Ajax laten weten dat hij in Amsterdam blijft.

Newcastle United wist dit seizoen nog geen wedstrijd te winnen in de Premier League en staat momenteel voorlaatste met vijf punten uit elf wedstrijden. Maar als het aan de steenrijke eigenaren ligt, gaat dat binnenkort helemaal anders worden.

Het Saudische investeringsfonds Public Investment Fund, in handen van de omstreden kroonprins Mohammed bin Salman, nam The Magpies begin oktober over voor naar verluidt 350 miljoen euro. Het fonds heeft een geschatte waarde van 367 miljard euro, ruim tien keer zoveel als bijvoorbeeld de eigenaar van Manchester City.

Na de aankondiging van de overname op 8 oktober vierden fans van Newcastle United feest bij het stadion.

Newcastle United in Saudische handen: fans vieren feest bij stadion

Het is nu aan Howe om Newcastle United uit de degradatiezone te krijgen. Geld voor versterkingen is er genoeg, maar daar zal de nieuwe trainer wel even op moeten wachten. Pas in januari gaat de transfermarkt open en kan de portemonnee worden getrokken.

STER reclame