NOS NieuwsAangepast

Inflatie in januari naar 7,6 procent, vooral energie en voedsel duurder

Het leven was in januari 7,6 procent duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgens de zogenoemde Europese rekenmethode. In december werd met deze rekenmethode nog een inflatie van 6,4 procent gemeten.

Verreweg de belangrijkste oorzaak voor de grotere prijsstijging is de duurdere energie. Aan de pomp stijgen de prijzen en ook gas en elektra zijn duurder dan een jaar geleden. Ook voeding stijgt sneller in prijs.

Maandelijks houdt het CBS de prijzen van duizenden producten in de gaten. In januari werden voedingsmiddelen, zoals brood, vlees en groenten, 4,2 procent duurder dan een jaar geleden. In december was dat nog 2,6 procent. In dat cijfer zijn ook prijsstijgingen bij dranken en tabak meegenomen.

In de loop van 2021 begon de inflatie op te lopen. Er werd aanvankelijk door economen gedacht dat dat tijdelijk zou zijn, maar uit de eerste cijfers van dit jaar blijkt dus dat de periode van hoge inflatie nog niet voorbij is.

In de eurozone is de inflatie iets opgelopen, van 5 naar 5,1 procent. Nederland staat op de zesde plaats van landen met de hoogste inflatie. In Litouwen is de inflatie met 12,2 procent het hoogst.

In Duitsland nam de inflatie af van 5,7 naar 5,1 procent. Ook in Frankrijk en Spanje is de inflatie aan het dalen.

Volgende week donderdag publiceert het CBS de inflatie volgens de Nederlandse rekenmethode. Die zal afwijken van het percentage dat nu bekend is gemaakt. In december was de inflatie in Nederland volgens de Europese rekenmethode bijvoorbeeld 6,4 procent, en volgens de Nederlandse rekenmethode 5,7 procent.

Hoe kan het dat prijzen zo stijgen en wat valt eraan te doen? NOS op 3 legt het uit:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl