NOS Nieuws

Wekdienst 1/2: Rutte en Hoekstra naar Oekraïne • Chinees Nieuwjaar gevierd

Goedemorgen! Vandaag bezoeken premier Rutte en minister Hoekstra Oekraïne. Verder begint het Chinese nieuwe jaar, dat in het teken staat van de tijger.

We beginnen met het weer: veel bewolking en soms wat regen of motregen. Later op de dag droger en vooral in het noordwesten ook af en toe zon. Stevige westelijke wind en maxima tot 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bezoeken Oekraïne. Ze spreken daar onder meer over de dreiging van Rusland en de nasleep van de MH17-ramp.
  • Vandaag is het Chinees Nieuwjaar. In museum Beeld en Geluid Den Haag wordt ter gelegenheid daarvan een tentoonstelling geopend over de 111-jarige geschiedenis van Chinezen en Chinese families in Nederland.
  • Werknemers van VDL Nedcar in Born gaan, gesteund door de vakbonden, demonstreren tegen de bezetting van het Sterrebos. De werknemers zijn niet blij met de actievoerders die de kap van het bos willen voorkomen. Zonder die kap kan de fabriek niet worden uitgebreid en komt de werkgelegenheid in gevaar, zegt het personeel.
  • Alle nog geldende coronaregels in Denemarken zijn vanaf vandaag opgeheven. Denemarken kampt net als andere Europese landen met hoge besmettingscijfers. Toch heeft de regering er vertrouwen in dat deze stap gezet kan worden.
  • Spanje en Slowakije spelen de laatste kwartfinale van het EK zaalvoetbal dat in Nederland wordt gehouden. De wedstrijd is vanaf 19.55 uur rechtstreeks te zien op NOS.nl en de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Van ruim een half miljoen mensen vervalt deze week het coronatoegangsbewijs omdat ze niet op tijd hun boosterprik hebben gehad. Het geldt naar schatting voor maximaal 540.000 mensen, schrijft minister Kuipers aan de Tweede Kamer.

De geldigheid van het coronatoegangsbewijs - oftewel je QR-code - wordt beperkt tot 180 dagen na besmetting en 270 dagen na vaccinatie. Volgens Kuipers kan de kortere geldigheidsduur ertoe leiden dat meer mensen een boostervaccinatie gaan halen.

Vanaf vandaag gelden ook nieuwe Europese regels voor je QR-code. Je kunt daarmee alleen nog de grens over als je laatste prik minder dan negen maanden geleden is.

Bezoekers laten hun coronapas scannen bij een attractie in Valkenburg

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Het aantal tattooshops is in Nederland de afgelopen zeven jaar verdubbeld. Tatoeëerders merken ook dat de klanten diverser worden. Zo zegt Linda Berserik, eigenaar van tattooshop Tattoo Garden in Den Haag, dat er nu ook oma's en opa's met hun kleinkinderen meekomen voor een tatoeage. En ze heeft meer verhalen:

Aantal tattooshops verdubbeld: 'Ondertussen heeft iedereen wel een tattoo'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl