Een Pakistaan-Afghaanse grenspost
NOS NieuwsAangepast

35 Afghanen van evacuatielijst geëvacueerd, komen zo snel mogelijk naar Nederland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft 35 Afghanen die naar Nederland mogen komen uit Afghanistan geëvacueerd. Ze zijn op eigen gelegenheid over land naar de Pakistaanse grens gegaan. Nadat ze die waren overgestoken, zijn ze opgevangen door personeel van de Nederlandse ambassade.

De Afghanen zijn overgebracht naar de hoofdstad Islamabad, waar ze worden opgevangen.

Een deel van de mensen heeft geen papieren. Normaal gesproken staat Pakistan niet toe dat mensen zonder papieren het land binnenkomen, maar nu is eenmalig een uitzondering gemaakt.

Evacuatielijst

De 35 Afghanen stonden allemaal op de evacuatielijst van Buitenlandse Zaken. 29 van hen vallen onder de tolkenregeling. Tolken die voor Nederland hebben gewerkt mogen met hun gezin naar Nederland. Zes anderen maken deel uit van groepen waarvoor het kabinet in oktober beloofde nog een extra inspanning te doen.

Het is de bedoeling dat de Afghanen zo snel mogelijk naar Nederland komen. Tot nu toe zijn Afghanen met eindbestemming Nederland regelmatig meegevlogen op Duitse vluchten.

Moeizaam

Er zijn naar schatting nog zo'n 1500 Afghanen die voor evacuatie naar Nederland in aanmerking komen. Begin deze week meldde de NOS dat het voor de meeste Afghanen op de evacuatielijst vrijwel onmogelijk is geworden om Nederland te bereiken.

Veel tolken en andere personeelsleden die ooit voor bijvoorbeeld het Nederlandse leger werkten, hebben nooit een paspoort gehad en het is moeilijk om bij het Taliban-bewind paspoorten aan te vragen. Voor wie wel een paspoort heeft, is het aanvragen van een Pakistaans visum duur. Achtergebleven tolken met wie de NOS contact heeft, zeggen dat de visa ook moeilijk te krijgen zijn.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei eergisteren in een Kamerbrief dat er verder wordt gezocht naar extra alternatieve routes om Afghanen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland te krijgen. Ook wees hij er in de brief op dat er langzaamaan weer commerciële vluchten van Afghanistan naar Dubai, Teheran en Islamabad op gang komen. Op korte termijn praat de Tweede Kamer over de stand van zaken van de evacuaties.

De Taliban namen Afghanistan heel snel over. Hoe kon dat gebeuren? NOS op 3 legt het uit in onderstaande video:

Hoe een 'studentenleger' een land kon overnemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl